Sivut

tiistai 19. kesäkuuta 2012

Johtajuutta...

Mikä on johtaja? Mikä on auktoriteetti? Kuka päättää? Missä ovat pelisäännöt? Pitääkö niitä olla?
Mitä tapahtuu kun ei sääntöjä ole? Entä jos ei ole johtajaa? Jos emme tunnusta auktoriteetteja?
Onko järjestys hyvä?

On olemassa vanha sanonta; "joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee..."
Rajua?? Herättää ajatuksiani koirien maailmasta ja siitä kuinka tärkeitä ovat säännöt ja rajoitukset, ainakin jossain mittakaavassa...

Me ihmiset suosimme ja tykkäämme koirista jotka ovat aina terhakan ja sähäkän näköisiä, hännät ja korvat pystyssä, etupää koholla ja vahvasti esillä, ne ovat reippaan ja vahvan ja elinvoimaisen näköisiä, eikö? Näitä yksilöitä myös koiranäyttelyissä yleensä palkitaan. Koirien elekielessä tuo kaikki on hyvin haastavaa, jos se esitetään toiselle koiralle...eli tahtovat viestittää niin omasta statuksestaan joka em. tapauksessa on: se suuri johtaja, ylempiarvoinen otus! No, joskus myös tuttujen koirien leikkiessa keskenään näkee samaa elekieltä...

Entäpä miten tulkitsemme päinvastaisen...eli koira joka hieman kyyristyy, madaltaa päätään ja kroppaansa, vetää korvat ja suupielet taaksepäin, hännän asento on alhaalla kannettu, koira voi myös kellahtaa selälleen, eli se haluaa oikeasti viestittää meille olevansa ystävällinen ja vaaraton ja kunnioittavansa meitä ja haluavansa tehdä kaiken meidän eteemme ja puolestamme, eli alistuu meille. Useimmiten kuitenkin kuulee puhuttavan kuinka koira tuolloin mököttää ja on surullinen ja surkea ja loukkaantunut...eli miten on? Oliko em. tulkinta oikein? Tätäkin käytöstä voi tosiaan nähdä myös tuttujen koirien leikkiessä keskenään ja leikissä saattavat roolitkin välillä vaihtua, johtajasta tulee alistuva ja päinvastoin, mutta erotettakoon leikki todellisuudesta ja vieraat tutuista.

Itse olen omistanut koiria jo useamman vuosikymmenen ja voin kertoa, että olen noviisi mitä tulee koirien elekielen täydelliseen ymmärtämiseen, vielä on niin paljon opittavaa...

Tässä yksi kuva koirasta joka on alistunut vahvemmalleen ihan täydellisesti!


Digi on jähmettynyt ja alistunut Töllille, joka jo jätti kuvan ja koko tapahtuman taakseen=)
Meillä ei kotona pidetä vaaleja koirille, meillä ei vallitse demokratia, eivätkä koiramme osallistu päätöstentekoon, jollain tasolla voisin ajatella että meillä vallitsee oikeastaan diktatuuri. Jos minä päätän että kynnet leikataan, ne leikataan. Minä myös päätän missä järjestyksessä koirat menevät ulos ja sisään, tai kuka lähtee lenkille metsään ja kenen kanssa ja milloin. Minä päätän milloin ruoka tulee, puruluut ja muut herkut ovat myös hallussani. Jos joku ei toimi kuten käsken, tulee huutia tai huomautusta. Enkä siis ala nameilla houkuttelemaan ja suostuttelemaan... Ja ihminen on koirilleni pyhä olento jota tulee kunnioittaa ja jolle tulee alistua tarvittaessa.

Nuorten koirien ja pentujen pelästymisiin ja vastaanhangoitteluihin tulisi suhtautua myös päättäväisesti. Eli esimerkkinä voin mainita parikin tapausta, joissa vein nuoren koiran ihmispaljouteen...hieman nolotti, sillä pentu kiljui suoraa huutoa---ihmiset katselivat kauhistellen ja ihmeissään, en mitenkään lohduttanut, tyynnytellyt tai rauhoittanut pentua, sillä olisin tuolla toiminnalla vaan vahvistanut pennun pelkoa, nökötimme hetken paikallaan ja sitten liikkeelle, mitään kamalaa ei tapahtunut ja pentu pääsi nopeasti pelostaan, nyt sen voi viedä minne vaan, sillä se luottaa minuun ja on oppinut käsittelemään pelkojaan.
Yritän siis olla koirilleni johtaja.

14 kommenttia:

  1. Tämä on todella tärkeä aihe! Välillä on hyvä tarkastella itseään ja miettiä millaisena koira minut näkee. Johtajana vai johdettavana?

    Näitä kokemuksesta kumpuavia kirjoituksia on aina niin mukava lukea ja makustella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on tärkeä minustakin, ihan perustavaa laatua, tässä kun mennään metsään ja hakoteille, ei paluuta ole...ja se oma käytös on avain kaikkeen.

      Poista
    2. Hakoteille mentäessä seuraukset voivat olla jopa pelottavia! Eräs tuttavani kertoi juuri saaneensa Weimarin seisojan kimpuunsa pyöräillessänsä. Tuloksena sääreen repaleinen haava ja käsivarteen toinen. Omistaja antoi selityksen, että koira on tottunut juoksemaan vapaana metsässä eikä tiedä kuinka kaupungissa ollaan....

      Poista
    3. Hakoteillä on pelottavaa ja niin yleistä nykyisin...
      enkä tässä tarkoita ainoastaan pihakoiria, vaan koiria yleensäkin.
      Tosin muutama vuosi sitten Tanskassa oli tapetilla pihakoirien kuolinsyy/lopetustilastot...yleisin syy oli aggressiivisuus...uskon vakaasti että tuossakin tilastossa suuri osa oli koiria, joita ei ymmärretty oikein...koiria ilman johtajaa...joka on tämän päivän trendi! Koira ilman johtajaa on kuin ladattu ase...

      Poista
    4. Tuntuu niin valtavan turhalta koiran lopettaminen ihmisen oman laiskuuden takia. Erikoiselta tuntuu vielä aggressiivisuus pihakoirassa, vaikka eipä se taida olla rodusta kiinni, jos koira sellaiseksi kasvaa.

      Tämän päivän trendeissä on paljon omituisuuksia. Luin vastaikään ikään artikkelin, jossa koirille tehtiin kuonolävistyksiä ja plastiikkakirurgisia toimenpiteitä ns. kauneuden takia. Hullu hullu maailma.....

      Poista
    5. Sitä tapahtuu paljon, aivan liian paljon ja ennaltaehkäisy ei ole valtavan vaikeaa kun sen ajoissa jo aloittaa. Koiran inhimillistäminen ja ihmispsykologian soveltaminen ei ole koiralle hyvä, ei lainkaan.
      Niin, missä on maalaisjärki...? Silläkin jo selviää pitkälle. Olemme vieraantuneet luonnosta, valitettavasti.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Juu, tästä tuli itsellenikin hengellinen ja harras olo...tämä on oppia koko ikä=)

      Poista
  3. Tosi hyvin kirjoitat aiheesta. Itse olen pyrkinyt samankaltaiseen toimintaan, kuri pitää olla ja minä olen se joka määrää (tai sitten Kristian :)
    Nameilla palkkaan kouluttaessa ja halutessani vahvistaa jotain toimintaa.

    Toki itselläkin on vielä paljon opittavaa, niin koiran käytöksen tulkitsemisessa, johtamisessa, kouluttamisessa jne... Nytkin on uusi tilanne, kun on tullut toinen koira perheeseen, joka haastaa koko ajan ;)

    On muuten kiva huomata, kuinka Vickanin luonne on alkanut kehittyä. Fiksu tyttö ja selvästi alkaa tulemaan sellainen "miellyttämishalu" esiin, mitä Jonnalla on vahvasti, ja muutenkin sellainen pihismäinen ystävällisyys. Luulenpa, että tuosta tulee tosi kiva ja ihana tytsy, kun se siitä aikuistuu vielä ja pentuajan riiviöluonne hieman rauhoittuu ;)
    (No onhan se tietty ihana jo nyt, en mä sitä meinaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kiva, pitäisi varmaan jotenkin erottaa toisistaan arkielämä koiran kanssa ja koulutus johonkin tehtävään...

      Kaksi koiraa on jo lauma ja lauman henki on erilainen kuin yhden koiran olemus...

      Poista
  4. Paras tapa aikuisen ihmisen oppia johtajuutta on seurata pienen koko ikänsä koirien kanssa eläneen "vahvan johtaja" lapsen käytöstä koirien kanssa. Siinä näkee nopeasti kuinka lapsi jollain "suurella hengellä" ohjaa koiran toimimaan haluamallaan tavalla.

    Johtajuuden erot näkyvät esim. meidän perheen lapsilla selkeästi toisilla vaan on sitä jotain luonnostaan :) Meillä muilla opittua....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikuinenkin voi harjoitella ja tulla hyväksi johtajaksi. Ja toisille on tosiaan annettu jo äidinmaidossa enemmän johtajuutta kuin toisille=)

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Tack tack, jag hoppas förstås att det här skulle väcka mycket tankar omkring ledarskap och våra kära hundar som blir drabbade av "för mycket kärlek"

      Poista