Sivut

maanantai 25. elokuuta 2014

Lukemista



Kirja, jonka lukemista/hankintaa suunnittelin joskus aiemmin...sattumoisin sain sen lainaksi kesällä ja olen siitä hyvin iloinen, kiitos Kati! Todennäköisesti tulen kirjan myös jossain vaiheessa itselleni hankkimaan, oli sen verran hyvää luettavaa. Kirjassa on mielenkiintoisia eri rotujen menestyneiden kasvattajien haastatteluja joita lueskellessa voi löytää niitä omia "punaisia lankojaan" siis asioita joita itsekin arvostaa ja pitää hyvin tärkeinä. Kuin myös uudempia/vanhempia ajatuksia joita ei itse ole ehtinyt/uskaltanut vielä sanoiksi pukea. Suosittelen lämpimästi ja erityisesti kasvattajille tai kasvattamista suunnitteleville. Illat pimenevät pikkuhiljaa ja lukeminen kannattaa aina!

Mielestäni hieno lause, jonka poimin kirjasta;

Kasvattamisessa on kyse eteenpäin menosta ja matkasta jonnekin - Espen Engh, Norjalainen greyhoundkasvattaja Jet's haastattelu kirjaan, englanniksi

4 kommenttia:

  1. Luin haastattelun. Se tempaisi mukaansa. Harmi ettei tähän saa hymiöitä. Nyt olisi peukun paikka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, itselläni heräsi paljonkin ajatuksia hänen tekstistään, vaikka rodut ovatkin niin erilaisia. Greyt on upeita koiria!

      Ajattelin lähinnä greyhoundeissa; niitä on kasvatettu jo todella pitkään verratuna esim. pihakoiriin, tietyt piirteet ja asiat ovat jo vakiintuneet rotuun.

      Ajatuksia herätti myös hänen "tokaisunsa" ettei kukaan maailmassa kasvata sinulle mittatilaustyönä haluamanlaisiasi uroksia, vaan että ne on tehtävä itse. Kuin myös se, kun käytetään jonkun toisen kasvattia tai tuontikoiraa, kuinka paljon sen suvun ominaisuuksista, hyvistä ja huonoista saattaa jäädä pimentoon...niihin törmää sitten yllättäen aikanaan.

      Poista
  2. Koirankasvatuksessa kymmenen vuotta on lyhyt aika. Huolellinen taustatyö, sopivan yhdistelmän löytäminen, pentueen odottaminen ja sitten sen pennun kasvaminen sukukypsäksi... Olen viime aikoina miettinyt paljonkin kasvatusasioita ja harmittelin suuresti, kun seuraava Kaakon kennelpiirin järjestämä kasvattajakurssi on päällekkäin erään toisen tapahtuman kanssa johon olen jo ilmoittatunut. Vaikka...enkös juuri todennut, että näissä asioissa ei hätäillä!

    Jäin haastattelussa miettimään myös sitäkin, kuinka suurta rehellisyyttä kasvattaja tarvitsee suhteessa itseensä ja yhteistyötahoihin. Näkeekö todellakin koirissa realistisesti ne hyvät ja huonot puolet. ja sisäistin aivan uudella tavalla ajatuksen:" Koirat suunnitellaan ensisijaisesti omaa jalostuskäyttöä varten..."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on, aika kuluu kuin siivillä. Muistan että kyselit joskus taannoin niistä kasvattajakursseista, suosittelen lämmöllä. Saa lisää syvyyttä tähän koiramaiseen elämään.

      Ja vielä tuosta Espen Enghin jutusta. Todellakin, kiirettä ei kannata pitää...he käyttävät niin paljon aikaa sen sopivan yksilön löytämiseen, juuri sen ajan mitä koiran kasvaminen ja kypsyminen vaatii, kunnes se oma erottuu ja löytyy joukosta. Näin varmaan valitaan ne parhaat.

      Rehellisyys on hyvästä useimmiten, kasvattamisessa pätee hyvinkin sanonta "Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää" Kyllähän sitä tavallaan näkee ja katselee paljonkin omia kasvattejaan ruusunpunaisten lasien läpi, mutta samalla tulisi nähdä ja tunnustaa asiat joissa olisi parantamisen varaa. Totta, minäkin aina ensisijaisesti ajattelen pentuetta tulevana uutena polvena oman kasvatukseni tarpeisiin. Niin se vaan menee nykyisin, ainakin meillä=)

      Poista