tiistai 18. kesäkuuta 2013

Ihmeellinen Luonto!

Tänään aamukävelyllä metsässä törmäsimme Finan ja Töllin kanssa johonkin kanalintuun pesueineen, lienikö pyy, niin luulisin.
Yhtäkkiä jaloissa vaan pyöri kasa kirjavia untuvikkoja säntäillen joka suuntaan. Onneksi Fina oli hihnassa, joten sain sen pidettyä hyvin kuosissaan, ettei napannut ainuttakaan untuvikkoa. Tölli olikin sitten irti ja joutui osaksi "näytelmää" ja emolinnun tapaa pelastaa poikueensa. Emolintu roikotti siipeään ja juoksi muutaman metrin herättäen Töllin takaa-ajoon. Lintu nousi hieman ilmaan, lensi vaivalloisen näköisesti muutaman metrin ja tupsahti taas maan kamaralle, näin se jatkoi matkaansa ehkä satakunta metriä pois pesueensa luota, Töllin seuratessa kintereillä. Sillä aikaa poikaset hajaantuivat kovaa kyytiä sirkuttaen eri suuntiin. Jatkoin matkaani Finan kanssa, kutsuin Tölliä ja se tuli täyttä laukkaa luokseni. Lintuemo oli varmaankin pyrähtänyt lopulta puuhun Töllin tavoittamattomiin...luonnossa on nyt paljon tällaista pikkuporukkaa liikkellä.


Toinen luku samassa sarjassa on meidän ulko-oven viereen, postilaatikon päälle ja tuhkakuppiin pesinyt pikkulintu...ehkä joku sieppo? Ihmeellisen pesimäpaikan on itselleen valinnut. Toisaalta paikka on suojassa sateelta ja alustakin on tanakka, mutta minun mielestäni paikka on hyvin rauhaton. Vaan linnun mieleen se näyttää olevan hyvä. Mikäs minä olen lintujen touhuja arvostelemaan, hih! Se välillä pyrähtelee pois hautomasta, kun liikettä luonnollisesti on talosta sisään ja ulos jatkuvasti. Saa nähdä josko haudonta onnistuu...

ei mikään kirjekyyhky, vaan postilaatikkosieppo

Aasinsiltana tuo linnunpesän alla oleva jälkiliina (jota en tietenkään voinut käyttää)...viime torstaina teimme kimpassa Margitin ja Sabinan kanssa verijälkeä koirille Västankvarnissa. Kolme jälkeä veretettiin seuraavan päivän jäljestystä varten. Sää olikin sitten jäljenteon jälkeen aikamoinen, vettä oli satanut reilusti ja pitkään, tuultakin ollut kohtalaisesti. Perjantaina lähdimme ensimmäisinä Götan kanssa jäljestämään sitä vuorokauden vanhaa ja olosuhteiltaan hyvin vaativaa jälkeä. Minulla oli pieniä vaikeuksia valita oikeaa koiraa, vaan päädyin sitten Götaan...Götalla kun ei ole erityisemmin omia aktiviteetteja ollut pitkään aikaan. Itse olen viimeksi verijäljellä ollut Paavon kanssa joskus vuonna "keppi ja kivi" eli siitä on kauan aikaa...

Göta oli ilmiömäinen, oikea luonnonlahjakkuus tässä lajissa! Alkumakausta se haisteli tovin ja lähti heti päättäväisenä työhön. Oli aika haastavaa itselleni pysyä nahoissani, se nimittäin tuntui niin loistavalta nähdä ja tuntea oma taitava koira tekemässä haastavaa työtä ihan alkumetreiltä. Götan vauhti oli koko ajan maltillinen, se oli hyvin keskittynyt ja eteni hienosti ja epäröimättä. Itse olin varautunut jarruttelemaan, sillä Götassa löytyy sekä vauhtia että voimaa tarvittaessa. Vaan siellä tepastelin rauhallisesti liinan päässä seuraten taitavaa koiraani, mikä uskomaton fiilis!! Jäljellä oli myös kaksi kulmaa, joissa makaukset, ne Göta sivuutti tyystin. Se oikaisi mutkat suoriksi ja jatkoi työntekoaan. On kuulemma varsin tavallista että aloittelevat koirat tekevät näin, kertoi ohjaajamme Kati, kuin myös että työskentelimme vaativissa olosuhteissa, jopa kokeneille koirille.

Kun lopulta pääsimme kaadolle ja Göta löysi sen peuran sorkan...hyvä ihme...en osaa sanoin edes kuvailla, en ole ikinä koskaan milloinkaan nähnyt Götaa sellaisessa mielentilassa! Se otti sorkan suuhunsa ja kun kehuin sitä asiasta sanallisesti...se oli jotain sanoinkuvaamatonta, onnea, tyytyväisyyttä, onnistumisen iloa, sekoitus suurta ylpeyttä ja osaamista! Se kulki häntää matalalla heiluttaen edestakaisin ihmisten luo ja näytti kasvaneen kokoa ja melkeinpä täyttävän koko metsän, minun taitava Götani! Göta kantoi sorkan hyvällä otteella läheiselle tielle ja luovutti sen minulle hetken kuluttua ja epäröimättä. Katin arvion mukaan tällä suorituksella olisi kilpailussa irronnut ykköstulos. Oli kyllä mahtava kokemus itselleni nähdä ja kokea tämä!
Vieläkin oikein liikutun kirjoittaessani tätä...

Nybygårds Gulliga Göta "Göta"

12 kommenttia:

  1. Liikutus välittyy tännekin, olen kananlihalla :)

    Jälkihommissa on jotain, missä päästään koiran syvimmän olemuksen äärelle. Jäljestäminen on työtä, jonka se luonnostaan osaa ja tuntee itsensä tarpeelliseksi. Omistajan onni ja tyytyväisyys tarttuu varmasti koiraan :) Onhan näissä tietysti eroja ja luonnonlahjakkuuksia, kuten Göta näytti. Wau! Meidän Kårekin rakastaa nenän käyttöä ja kaikenlaista etsimistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma rakas Göta ja niin taitava. No, onhan tuo Kåre Götan velipuoli, eli sullakin on siellä varmaan loistava jäljestäjä=) ja eikun kokeilemaan!

      Poista
  2. Ooh, hienoa Göta!! :)

    Voin uskoa ja kuvitella tunteesi, kun itse pääsin viime vuonna kokemaan Titon intoa jäljestyksen saloihin. Se oli mahtavaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Heidi. Siinä on jotain samalla niin alkukantaista mukana, se säväyttää. Ja taas tajuaa oman pienuutensa ja sen kuinka mahtavia, taitavia otuksia koirat oikeesti ovat! Ylivoimaisia nenänkäyttäjiä!

      Poista
    2. Grattis till en fin spårhund!
      Nu förstår du säkert min fascination till spårning i alla former :) Det finns inte nåt bättre,tycker jag, än att gå efter hunden och se att den vill spåra och njuter av sitt "jobb". Lycka till på karriären!

      Poista
    3. Tack Tarja!
      Ja, det var en sådan upplevelse som är svår att beskriva med ord, samhörighet till lika...fick bara lita på min lilla-stora-Göta!!
      Göta kan nog, men matte måste skola sig lite ännu!

      Poista
  3. Göta oli kyllä tooooooooosi taitava ja liikkis :)! Siinä missä mamma on tarkka, tytär viilettää kympillä, eikä välitä tuon taivaallista sorkasta, vaan mieluiten jatkaisi vaan eteenpäin (jospa sieltä löytyisi se KOKO peura ajettavaksi). Mutta jäljestämisen ilo on kummallakin yhtä suuri. Seuraavaa treeniä odotellen :):).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, hih, Ellenillä oli enemmin vauhtia päällä. Ehkä siinä ikäkin tekee omansa? Götamammma on jo viis ja risat...Iloa oli kaikilla jäljestäneillä koirilla, sellaista ihanaa onnistumisen iloa. Minulla taas sen kuin kunnioitus koiria kohtaan vaan kasvoi entisestään, ne on kyllä niin fantastisia otuksia!

      Poista
  4. Voih, miten ihanaa! Ymmärrän hyvin tunteesi! Joka kerta, kun olemme jälkitreeneissä Nemin kanssa, koen saumatonta yhteenkuuluvuutta Nemin kanssa - kuljen liinan päässä seuraten Nemin innosta heiluvaa häntää ja luotan, että hän löytää maaliin. Ja aina on saalis löytynyt :) . Jäljestys on loistava harrastus, kun siinä voin olla vain "statistina" ja koira hoitaa vaistojensa ohjaamina homman. Se ylpeys ja onnistumisen riemu meillä molemmilla on ikimuistettava.

    Hyvä Götä ja Jaana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu!
      On se kyllä hienoa, vieläkin fiilistelen täällä=) Taitaa olla suurin osa pihakoiristakin loistavia jäljestäjiä. Näen kyllä että meidänkin koirista niin monella on taipumusta tähän hommaan. Ihanaa!

      Poista
  5. Sinulla on ollut monta hienoa kokemusta samana päivänä! Samoin minulla kunnioitus koiria kohtaan vain kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän niitä seurailen. Jäljestys on varmasti pihakoiralle hyvin sopiva harrastus, ovat nämä sellaista nenäsakkia. Tein huvikseni pari viikkoa sitten pelkällä lihapötkön käärepaperilla hajujäljen ympäri puutarhaa ja pienen lihamurun jäljen päähän. Päästin Oton samana päivänä muutaman tunnin kuluttua nuuskimaan, ja sehän seurasi jälkeä ihan oikeassa järjestyksessä, keskittyneesti nuuskien. Hieno harrastus, jota täytyy harkita vakavasti otettavaksi ohjelmaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon hienoja elämyksiä on tarjolla päivittäin, ne ihan pienetkin on välillä tärkeitä.
      Koiralla on kyllä ihmeellinen hajuaisti, sitä ei osaa varmaan oikein ajatellakaan mitä kaikkea ne pystyvät aistimaan. Tuntuu melkein yliluonnolliselta kun ajattelee tätä omaa nokkavärkkiään, jonka kanssa ei oikein jäljestetä mitään, tai ainakaan löydetä sitä mitä pitäisi.
      Hieno harrastus on kyllä ja hyödyllinenkin; koiran avulla löydetään se mahdollisesti haavoittunut ja loukkaantunut eläin.

      Poista