tiistai 22. marraskuuta 2011

Terveystuloksia ja pikku pohdintaa

Lisää uusia terveystutkittuja kasvatteja, 9kpl, superhienoa! Suurkiitokset kaikille jotka koiransa ovat tutkituttaneet, näin kannatte "kortenne kekoon" koko rodun puolesta, eli saamme lisää tietoa mm. pihakoirien lonkkaniveldysplasiasta ja polvinivelten terveydestä.

Nybygårds Optimala Odin "Osku" HD C/C patella 0/0
Nybygårds Otroliga Orvar "Ossi" HD B/B patella 0/0
Nybygårds Personliga Per "Capu" HD  B/B patella 0/0
Nybygårds Praktiska Paul "Pablo" HD A/A patella 0/0
Nybygårds Pigga Pia "Pigga" HD B/A patella 0/0
Nybygårds Passliga Pamela "Tiiru" HD A/A patella 0/0
Nybygårds Qvicksilver Qungen "Viksu" HD A/B patella 0/0
Nybygårds Qvicka Qvinnan "Qira" HD A/C patella 0/0
Nybygårds Mister Melker "Mara" HD ?? patella 0/0   lonkkatulos vielä matkalla kennelliitossa


Rodun kotimaissa, eli Tanskassa ja Ruotsissa on hieman erilaiset käytännöt koskien lonkkakuvausta ja polvitutkimusta. Ruotsissa pentueen yhtenä rekisteröinnin ehtona on että sen molemmat vanhemmat ovat virallisesti lonkkakuvattuja, polviniveliä on siellä tutkittu muutamilta pihakoirilta, hyvin vähäisessä määrin kylläkin. Tanskassa on lonkkakuvattuja pihakoiria perin vähän, vain muutama kasvattaja on puuhaan ryhtynyt, sama pätee siellä polviniveliinkin. Eli kovin on hajanaista käytäntöä...

Pihakoiran kokoiselle koiralle ei lievä lonkkaniveldysplasia välttämättä ole katastrofi, saati maailmanloppu. Itselläni on täällä kotosalla kolme koiraa joilla C:n lonkat, hyvin hyppivät ja liikkuvat tuosta virallisesta lausunnostaan ja kirjaimesta huolimatta. Ja sitten on tietysti tuo inhimillinen tekijä, kuvat lausuu ihminen, ihminen asettelee ja vetää koiran tarvittavaan kuvausasentoon, ovatko kaikki vaikuttavat tekijät absoluuttisesti samat? Voiko kaikkien yksilöiden nivelet olla samanlaiset, samanlaisessa muotissa valetut?

Ja tietysti perinnöllisyys, miten periytyy lonkkaniveldysplasia? Todennäköisesti se on polygeeninen ominaisuus, eli monen sattumuksen summa ja sekin että myös ympäristötekijät vaikuttavat asiaan, mm. ruokinta ja liikunta jne. Aikamoinen vyyhti asioita mukana vaikuttamassa... Sen vuoksi voinen sanoa, etten suinkaan jalosta tai kasvata pelkkiä pihakoiran lonkkia, vaan ihan kokonaisia koiria! Koira voi olla niin paljon enemmän kuin pelkät lonkat, siinä on monta muutakin liikkuvaa osaa...hih, esimerkiksi vaikka korvat=)

Ja tässä pieni loppukevennys, näinkin voi käydä=)


Göta ja Tölli (n.5kk)
 Supersuuret Onnittelut meidän T-pentueen isälle; Oråsgården Hessulle josta tuli sunnuntaina FI MVA!

3 kommenttia:

  1. Jee! Hyvä Hessu!! Tito & H ja L onnittelevat! :)

    Ei ihme että meillä on kotona niin komia poika! ;)

    VastaaPoista
  2. Onnittelut täältäkin!!!
    Heidi & Hippu & co.

    VastaaPoista