tiistai 9. heinäkuuta 2024

Sadepäivän pohdintaa

 

 Ihmettelen ja kummastelen että mitä tapahtuu "pihakoiramaailmassa" ja erityisesti täällä Suomessa kun uudet tuulet puhaltaa.

Puolitoista vuotta sitten rodun kotimaat yhdistivät voimiaan ja tietoaan ja taitoaan ja lähettivät kirjeen nk. kolmansille maille eli muille maille joissa myös tanskalais-ruotsalaisia pihakoiria kasvatetaan (myös Suomeen luulisin). 

Kirjeen pointti oli siinä että pyrkimyksenä on säilyttää rodun geneettinen monimuotoisuus joka on ihan omaa luokkaansa verrattuna moneen muuhun rotuun. Kumpikaan rodun kotimaista ei enää vaadi lonkkakuvausta rekisteröinnin ehtona (eikä juuri muitakaan tutkimuksia) ja suosittaa vahvasti muitakin maita samaan käytänteeseen. Viime viikolla mm. Saksan Kennelliitto teki em. päätöksen ja sielläkään ei enää 1.8.24 lähtien pihakoirien lonkkia tarvitse tutkia.

Tänään lueskelin huvikseni Norjan pihakoirayhdistyksen kotisivuja...Norjan jalostustoimikunta tekee tiivistä yhteistyötä muiden maiden jalostustoimikuntien kanssa (lähinnä Ruotsi ja Tanska). Luin myös Norjan terveyskyselyn vuodelta 2022 johon oli vastannut 799 pihakoiran omistajaa. Suurimmaksi osaksi (muistaakseni 92%) vastaajat olivat hyvin tyytyväisiä koiriensa terveydentilaan.

Olen myös lukenut Ruotsin RAS eli heidän "jalostuksen tavoiteohjelma" ihan lähiaikoina ja ilahduin että sielläkin oli hyvin positiivinen kuvaus rodun terveydentilasta. Ruotsalaiset ovat käyttäneet hyväkseen vakuutusyhtiö Agrian Breed Profiles josta löytyy hyvää ja totuudenmukaista tietoa rodun terveystilanteesta ; verrattuna muihin rotuihin monen terveysongelman osalta pihakoira on omaa luokkaansa eli paljon terveempi! Geneettinen monimuotoisuus tulisi meilläkin olla täällä Suomessa ihan ykköstavoite!!

Ja oma kokemukseni...niin...muutamat kasvattini ovat jo saavuttaneet yli 17 vuoden kunnioitettavan iän, löytyy yhä useita yli 15 vuotiaita jne. Onnellinen olen näistä kaikista ja iloinen myös💜

Tällaista sateisena ja tuulisena sunnuntaina täällä meillä. 

Uudet tuulet puhaltaa...! Toivotaan että yltävät myös tänne Suomeen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti