Sairauksista

Tanskalais-ruotsalainen pihakoira on rotuna terve. Kerron kuitenkin aina pennunostajille ja muillekin kyselijöille, että uskon ja tiedän rodusta löytyvän ja niiden kantavan perimässään samoja sairauksia kuin mitä yleensäkin koirilla tavataan.

Terveystakuuta en pennulle/koiralle edes pysty antamaan, sillä vaikka koiran vanhemmat ja isovanhemmat jne. olisivatkin terveitä, voivat ne perimässään kantaa sairauksia aiheuttavia geenejä. Sairauksien puhkeamiseen vaikuttavat usein/aina myös ympäristötekijät, eli koiran saama hoito, ravinto, liikunta, sen sairastamat taudit, kokema stressi jne.

Tavoitteena tietysti terveet ja hyväluonteiset koirat! Jos kerron, että kasvatin jokaisen pentueen lähtökohtaisesti omiksi uusiksi jalostusyksilöiksi...yhtään Nybygårds pentuetta ei ole tehty pelkästään siksi, että pennut on kivoja...


Sairauksia ja vikoja joihin olen rodun parissa omakohtaisesti "tutustunut" , täydentelen listaa pikkuhiljaa...kaikkihan ei tule aina kerralla mieleen...
(päivitetty 16.9.2016) Ja haluan myös tässä mainita, että olen kasvattanut pihakoiria jo yli kymmenen vuotta (yhteensä 34 pentuetta, 136 koiraa siis), määrällisesti suurin osa koirista on kuitenkin täysin terveitä ja hyväluonteisia koiria.  Se on asia joka usein unohdetaan...kukapa jaksaisi näistä terveistä puhua???

Suurempi huomio kohdistuu aina niihin yksittäisiin ikäviin sairastapauksiin ja sosiaalinen media ne hienosti, tehokkaasti ja nopeasti on nostanut esille. (En ole esim. törmännyt juurikaan allergioihin, autoimmuunisairauksiin enkä linssiluksaatioon, vaikka joitakin mutaation kantajia kasvattieni joukosta löytyykin. Ne on sattumalta(ko)? yhdistetty mutaatiovapaisiin koiriin...jolloin jälkeläisten mahdollisuus sairastua on aivan minimaalinen)


Vaikka ikuista elämää ja terveyttä kaikille aina toivonkin...

En tässä halua nimetä koiria, joilla allaolevat viat esiintyvät tai ovat esiintyneet, sillä useimmat koirista eivät ole omistuksessani, enkä näinollen katso itseäni oikeutetuksi nimiä julkistamaan. Koira on lain mukaan omistajansa "esine" joten enpä ala muiden tavaroita tässä luetteloimaan;)Tietysti viat, jotka löytyvät kennelliiton jalostustietokannasta ja koirakohtaisesti on sinne kirjattu ja näinollen ovat täysin julkisia. Informoin myös pennunostajia suvussa esiintyneistä tapauksista.

Listallani haluan tuoda julki tapaukset joihin olen törmännyt, osa vioista perinnöllisiä, joissakin on voinut vaikuttaa jokin tiineydenaikainen tai muu tapahtumakin (esim. stressi, aineenvaihduntahäiriö tai jokin muu ulkoinen tekijä)

Tämä on oma terveyspankkini.
Ja yhä edelleen voin todeta rodun olevan terve. Mutta kuten ao.listasta näette, kaikenlaiseen olen tutustunut vuosien varrella tämän rodun parissa. Joten hyvin pitänee paikkansa toteamukseni, ettei pihakoira ole mikään ihmeotus, vaan tavallinen koira, joka voi sairastua ja kantaa perimässään ihan kaikkea mahdollista.


Alapurenta- on seitsemällä kasvatillani
Yläpurenta- lievä yhdellä kasvatillani
Ristipurenta- lievä yhdellä omistamallani tuontikoiralla ja kolmella kasvatillani epätasainen/ristipurenta
Hammaspuutos- joiltakin koirilta puuttuu, useimmiten premolaareja eli välihampaita, puuttuupa jollakin pari etuhammastakin.
Kiillepuutos- emalj dental hypoplasia, kaksi tapausta, syy saattaa olla joko geneettinen tai esim. sairastettu kuume/virustauti tai ripuli (joko emän tiineysaikana tai pennun kasvuaikana)

Kivesvika/puutos- kolmella kasvatillani, yhdellä kives katosi inguinaalikanavaan myöhemmin n. vuoden iässä, luovutusiässä ja rokotusten aikaan (12 ja 16 viikkoisena)kivekset olivat vielä ok.
Kiveskiertymä- yhdellä kasvatilla todettu ja leikattu noin vuotiaana
Napatyrä- yhdeksällä kasvatillani pieni, joista ainakin kahdella umpeutunut ensimmäisiin rokotuksiin mennessä tai hieman myöhemmin. Ei leikkaustarvetta yhdelläkään.
-kahdessa tapauksista näyttäisi että kivesvika ja napatyrä kulkisivat "käsi kädessä"
Häntämutka-  kuudella kasvatillani on häntämutka, töpöhännällä ja häntämutkalla näyttäisi olevan jokin yhteys.
Kitalakihalkio- olen nähnyt vastasyntyneellä, eutanasia
Huuli/nenähalkio - olen nähnyt vastasyntyneellä, eutanasia
Hydrokefalus (vesipää)- pentu lopetettiin alle 5 viikkoisena(ei rekisteröity pentu), sillä oli selkeitä neurologisia oireita
Neurologinen oire- pikkupennulla-aikomusvärinää satunnaisesti kuuden viikon ikäisenä. Oire katosi 12 viikon ikään mennessä, uusi lausunto ilman merkintöjä, eli terve pentu sillä erää. Elää täysin tervettä elämää yhä, on pian kolmivuotias...
Välilevytyrä - ristiselässä. yhdellä kasvatillani todettu 6 -vuotiaana
Luusto-ongelma- pennulla ollut syntyessään ulospäin kääntyneet/kiertyneet eturaajat, eutanasia
Kuurous - kuullut & lukenut kahdesta tapauksesta, ei omia kasvatteja. Valkokirjavuudella ja kuuroudella on yhteys
Epilepsia -  neljällä kasvatillani, kahdessa tapauksessa ei lääkitys tehonnut (oli todennäköisesti jotain muuta? kuin myös että osalla epileptikoista ei lääkitystä saada kohdalleen)-> molemmat koirat lopetettu (molemmilla oli myös käytöshäiriöitä...)
Maksashuntti- yhdellä kasvatillani, eutanasia 3kk iässä
Pulmonaalistenoosi - yhdellä kasvatillani, eutanasia 9 viikkoisena (pentuetarkastuksessa voimakas sivuääni sydämestä)
Sydämen sivuääni - hyvin lievä yhdellä kasvatillani pentuetarkastuksessa n. 7 viikkoisena, 12 viikkoisena ei enää havaittavissa (oli nk. puppy murmur). Koira yli 3 vuotias tällä erää ja kaikki normaalia...
-Lievä, yhdellä 9 vuotiaalla tuontikoiralla (todennäköisesti nk. läppävika, joka yleinen vanhenevilla pienillä koiraroduilla). Koira nyt 12 vuotias ja porskuttaa menemään täyttä vauhtia, ei oireile, ei lääkitystä tms.
Välilevytyrä todettu 6 vuotiaalla koiralla
Lonkkaniveldysplasia - D-lonkkaiset 7kpl + tuontikoiria, tietääkseni eivät oireilleet iän myötä
Calve-Legg-Perthes- on ollut omistamallani tuontikoiralla, leikattu. Yhdellä kasvatillani todettu->eutanasia 10kk iässä.
Patellaluksaatio- 2-aste kolmella kasvatilla, 1-aste seitsemällä kasvatillani (joista 1 - 8-vuotiaalla uusintatarkastuksessa) +1 pentu, eutanasia 4-asteen patellaluksaation vuoksi alle 5-viikkoisena (ei rekisteröity pentu) tiedossani ainakin yksi sukulinja, jossa vikaa esiintyy selkeästi enemmin ja ominaisuus voi "hypätä" sukupolvien yli.

PRA- yhdellä kasvatillani epäillyttävä lausunto-(syks.2012)-samainen koira, terve lausunto tammikuu 2013, kuin myös uusintatutkimus marraskuu 2013. Koiralla on neljä pentueellista jälkeläisiä, joiden terveydestä en tiedä tuon taivaallista.
Lasiaisen rappeuma, lievä helmikuu 2013 lähes 8 vuotiaalla koiralla, onko se osaltaan ikääntymisestä johtuvaa, vaiko mitä?

Virtsakiviä/kiteitä - parilla kasvatilla ollut-ruokintaperäinen? ruokavalio, c-vitamiini hoitona
Atooppinen Dermatiitti - yhdellä kasvatillani todettu.
Histiocytoma - kahdella kasvatillani, toisella tassussa ja toisella kuonossa, leikattu (syyläntapainen pieni hyvälaatuinen kasvain nuorella koiralla, katoaa useimmiten itsekseenkin)
Fanconin syndrooma -tuontikoira, eutanasia 9 vuotiaana sairauden vuoksi
Munuaisten vajaatoiminta 2,5 vuotias koira, eutanasia.
Kasvain (maligni) - vatsaontelossa (10,5 ja melkein 12- vuotiaana) tuontikoira+oma kasvatti-eutanasia
Addisonin tauti - 9-vuotiaalla kasvatillani->lääkityksellä pärjäilee toistaiseksi.
Vestibulaarisyndrooma 6 vuotiaalla koiralla tasapainohäiriö, palautui normaaliksi n. kuukaudessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti