sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Lotta ja Otto...

Kävivät luonnetestissä Karkkilassa, taas saamme kaikki lisää tietoa pihakoiran luonteesta ja ominaisuuksista.
Testituomareina olivat Bengt Söderholm ja Auli Kiminki, mukana myös tuomariharjoittelija.

Nybygårds Ovanliga Ottar "Otto"

Toimintakyky +1 kohtuullinen
Terävyys +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +1 pieni
Taisteluhalu +2 kohtuullinen
Hermorakenne +1 hieman rauhaton
Temperamentti +1 erittäin vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma
+142


Nybygårds Lovande Lotta "Lotta"

Toimintakyky -1 pieni
Terävyys +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu -1 pieni
Hermorakenne +1 hieman rauhaton
Temperamentti +1 erittäin vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +2a luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma
+69


Suurkiitos Nannalle, Oton emännälle, oli ihana tavata pitkästä aikaa ja jutustella, aiheena tietenkin suurelta osin koiran luonne, luonnetesti ja ympäristön vaikutukset koiran luonteeseen...esitit hyviä kysymyksiä ja ajatuksia, niissä riittää ruotimista minulla vielä pitkään.

Molemmilla koirilla siis "nuppi kunnossa", eli ne perusasiat joita eniten seuraan; luoksepäästävyys ja laukauspelottomuus, toki muillakin osasuorituksilla on oma painonsa ja suhteensa arvioitaessa kokonaisuutta.
Ja testi on tietysti vain se pieni hetki koiran elämää, arkisessa elämässä näkyy ja kuuluu enemmin=)

Otto-poika se oli vaan komistunut sitten viime näkemän. Kultainen koira joka muistuttaa olemukseltaan paljon Göta-emäänsä. Nyt on meidän O-pentueesta luonnetestattu 50% ja L-pentueesta on 100% luonnetestattu. On jännittävää katsella ja vertailla pentueiden vanhempien tuloksia ja pentujen tuloksia ja löytää yhtäläisyyksiä, kuten sanotaan..."jäljet johtavat sylttytehtaalle". Löytyy yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia ja sitten on se ympäristön osuus ja vaikutus...ja miten periytykään koiran luonne?

Löysin aivan ihanan tietokannan (kiitokset sen tekijälle J.Lankiselle) uskoisin että tästä on paljon hyötyä ja monelle, koska siitä löytyy ihan rotukohtaiset tilastot, pihakoirankin osalta. Katselkaapa!
                                           
                                                         Tulospörssi


Rento Hippu lähettää rennot kesäterveiset kaikille!
photo Heidi Karjalainen5 kommenttia:

 1. Kiitos, Jaana, kutsusta testiin ja mieleni rauhoittamisesta, olin etukäteen vähän huolissani kun Ottoa pelotellaan. :) Se olikin lopulta oikein mielenkiintoista ja kivaa, tuomarit saivat tunnelman pidettyä koko ajan iloisena ja rentona. Suosittelen kaikille muillekin! Sinulle kasvattajana luonnetestillä on aivan erityinen merkitys, mutta sain siinä palautetta minäkin. Jotain on mennyt koiran kanssa oikein, kun tuloksena on tommonen rentoreino!

  VastaaPoista
 2. Ole hyvä=)
  Itse asiassa, kun oikein mietiskellään, voi ihan arkisessa elämässäkin nykyisin joutua samantyyppisiin tilanteisiin. Koirahan saa ja sen tuleekin reagoida, ja tärkeää on myös se että se palautuu tilanteesta.
  Kaikki on mennyt teillä Oton kanssa loistavasti, Otto on kelpo koira ja sillä on onnellinen omistaja! Ja täällä tietysti superonnellinen, supertyytyväinen kasvattaja!!Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Hei,
  tuo luonnetesti voisi olla mielenkiintoinen kokemus, suositteletko sitä kaikille kasvateillesi?
  Hippukin taitaa olla jo senikäinen, että voisi olla ihan ok-aika mennä siihen, jos yleensä mennään?

  Tuosta kuvasta kyllä välittyy Hipun luonne erittäin hyvin:)

  Kesäterveisin
  Heidi

  VastaaPoista
 4. Testi on todellisuudessa vain pieni hetki elämää...toki se kertoo jotain koirastakin=)
  Itselleenkin se voi olla kova paikka. Muistan elävästi Hipun emän testin (elämäni toinen testattu koira) kuinka mahasta oikein kirpaisi ja suolet meni sykkyrälle, kun kuulin ja tunsin miten oma rakas koira pelästyi aivan hirmuisesti. Vaati todellista itsehillintää olla itsekin reagoimatta.
  Eniten koiran luonteesta kertoo kuitenkin se arkinen elämä; kuinka ongelmallista tai vaivatonta elämä koiran kanssa on...ja hauskaahan tässä on vielä se, että eri ihmisten kanssa koirat käyttäytyvät eri tavoin. Siis mikä onkaan ympäristön ja kokemusten vaikutus koiran luonteeseen???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siis suosittelen ja en suosittele=) jos on itse kovin herkkä, saattaa siirtää omia tuntojaan koiraan ja päinvastoin, vaikkei pitäisi. Ehkä voisin suositella ainakin käymään katsomassa luonnetestiä ihan "livenä" ja sitten pohtia oman koiran testaamista. Silloin on helpompi itsekin asennoitua asiaan ja olla pelkkä "tolppa" johon koira on sidottu=)

   Poista