lauantai 26. toukokuuta 2012

Luonnetesti

Luonnetestissä tänään Salossa, tuomareina Tarja Matsuoi ja Bengt Söderholm. Kiitokset kaikille testiin osallistuneille kasvatinomistajille, tämäkin antaa jälleen meille kaikille lisää tietoa pihakoiran luonteesta.

Oli myös valtavan kiinnostavaa nähdä, kuinka tietyt ominaisuudet ovat siirtyneet seuraaville polville, esimerkkeinä Ole ja Ellen; hännät heiluu koko ajan, kuten emällään Götalla. Lukas on saanut isältään Erikiltä puolustushalua, Freja taas muistutti olemukseltaan paljon emäänsä Finaa, Noppa ja Rufus ovat saaneet paljon isältään Ullelta jne.
Kiitokset kaikille ikimuistoisesta ihanasta päivästä!

En ehtinyt valokuvata, saati kirjata tuloksia osasuorituksittain yksilöiden, loppupisteet laitoin kuitenkin ylös, niissäkin saattaa olla virheitä, mutta korjataan jos korjattavaa löytyy. Loppupisteethän eivät kuvaa koiran luonnetta...ne eri osa-alueet ja niiden arvosanat sitten kertovat enemmin.
Tuloksethan ilmestyvät aikanaan kennelliiton jalostustietokantaan, saattaa kyllä kestää hetkosen.

Haritzas Conny +78
High West Terry +140

Nybygårds Ideala Iris +82
Nybygårds Kloka Klas +90

Nybygårds Lustiga Lukas +139

Nybygårds Miss Märta +170

Nybygårds Nyfikna Nils +185
Nybygårds Nojsiga Noa +174
Nybygårds Objektiva Olga +80
Nybygårds Obligatoriska Ole +110

Pari asiaa vielä näistä minulle hyvin tärkeistä asioista koiran luonteessa
Suurin osa koirista luoksepäästävyyden osalta hyväntahtoisia, avoimia ja luoksepäästäviä. Taisipa olla vain kaksi poikkeamaa, eli luoksepäästäviä, mutta aavistuksen pidättyväisiä. Koirat olivat myös kaikki laukausvarmoja, tässäkin tuli yksi pieni poikkeama, eli Tölli, joka merkattiin laukauskokemattomaksi, sillä toisen laukauksen jälkeen se teki perinteisen hyppynsä minua vasten takaapäin, sellainen pikkutönäisy=) se reagoi kyseisellä tavalla joskus moniinkin asioihin, minulle ei ole täysin selvinnyt mitä se tarkoittaa...Tölli oli muutenkin testissä mielestäni aika hupaisa, "mamman poika" jättää turhat ja vaikeat asiat tosiaan mamman hoidettavaksi...
10 kommenttia:

 1. Onneksi on nuo Kennelliiton sivut ja siellä luonnetestin arvosteluohje :) Saa vähän jelppiä pistemäärien ja arviointien ymmärtämiseen. Teitä olikin iso joukko kaikkiaan testattavana.

  VastaaPoista
 2. Iso oli joukko, kaikkiaan 20 pihakoiraa viikonlopun aikana, se on todella hienoa, ensi vuonna uusiksi??? Taas tultiin viisaammiksi, toivottavasti=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ensi vuonna uusiksi! Jumituin koneelle tutkailemaan jokaisen koiran tuloksia yksi kerrallaan. Erityisesti kiinnosti Kåren veljen ja Viggon isän tulokset. Mielenkiintoista ja opettavaista :)

   Poista
  2. Juu, toivotaan näin=) Viggon emänemällä on kanssa ihan hyvä tulos osa-alueittainkin katsoen, se oli toinen ikinä testauttamani koira...Kåren emän käytin kanssa testissä, ehkä hieman liian aikaisin, sillä se oli asunut tuolloin Suomessa ja meillä vasta reilun kuukauden...mutta siitä huolimatta kelpo pihakoira sekin=)

   Poista
 3. Minkä ikäinen koiran tulisi mielellään olla tuossa testissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alaikäraja on 2 vuotta, mutta mieluummin ehkä vähintään sellaiset 3 vuotta. Nytkin oli nuoria koiria paljon, joillekin olisi ehkä odotus tehnyt ihan hyvää...

   Poista
 4. Joo, ainakin Ellenin kohdalla jouduin toteamaan, että olisi kannattanut ottaa neuvostasi vaarin ja odottaa vielä vuosi. Mutta kun minä olen niin hätäinen immeinen :). Alueet, jotka mielestäni ovat Ellenin vahvuuksia kotioloissa, kuten taistelutahto, rohkeus ja toimintakyky osoittautuivat testissä kamelin selän heikoiksi kohdiksi :). Mutta testi on testi on testi, ja Ellen on mielestäni edelleen - yli 30 vuoden koirakokemuksellani - tervepäisin koskaan omistamani koira (muita silti väheksymättä), enkä ole sen mihinkään osa-alueeseen tyytymätön. Kiitos Jaana mielenkiintoisesta päivästä ja näillä mennään niin että pois oksat ja männynkävyt! Oli tosi mukavaa nähdä niin monta kasvattiasi paikan päällä, kaikki olivat avoimia ja iloisia, kuten pihakoiran kuuluukin olla.

  VastaaPoista
 5. No hyvä homma, sinähän tuon Ellenin parhaiten tunnet! Ja sen mitä minäkin olen nähnyt, niin kelpo koiria kaikki!

  VastaaPoista
 6. Tänään tuttu mies piipahti meillä kahvilla, otti Ellenin syliinsä ja sanoi syvästi huokaisten, että "olisipa vaimollanikin tällainen luonne" :):).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh...no nyt tahtoo heti tietää kuka mies oli jotta voi arvioida vaimon luonnetta...hihii!

   Poista