tiistai 15. lokakuuta 2013

Muurahaispesä!

muurahaisilla on sosiaalinen hierarkia
Sohaisinpa tikulla muurahaispesää aiemmalla tekstilläni keväällä Sudittelusta! Mielenkiintoista...Se lienee samalla nostattanut keskustelua dominanssista, sillä kuvailinhan varsin tarkasti esim. koirieni erilaisia virtsaamistyylejä ja niiden merkitystä yksilön arvoasemaan laumassa. Meillähän on lauma koiria ja lauma elää sulassa sovussa niin ihmisten kuin koirien kesken. Meillä ei ole kiistoja koirien kesken, vaikka joku onkin toista ylempiarvoisempi ja vahvempi luonnostaan. Ihmisetkään eivät meillä tappele. Meillä vallitsee rauha, jokainen on tärkeä ja rakastettu yksilö, riippumatta siitä onko dominantti vaiko alistuva.

Missään kohdassa tekstiäni en maininnut että koirat dominoisivat ja pompottaisivat ihmisiä (vaan nyt voinen kertoa että niitäkin löytyy ja paljon) ...kuvaukseni oli aina kyseisestä koirasta ja sen olemuksesta ja tyylistä ja arvoasemasta suhteessa lauman muihin koiriin. Myös mainintani lopussa, että asiaan (merkkailuun) kannattaa puuttua mikäli koiran käytöksessä ilmenee jotain ongelmia, on varsin aiheellinen. Ongelmien purkuun kun tarvitaan yleensä monenlaisia toimenpiteitä, joista yksi voi olla esim. ylimääräisen merkkailun estäminen,  riippuen tietysti ongelman laadusta ja laajuudesta. Ongelmakoiran koulutuksessa kun voidaan joskus puuttua ja tehdä muutoksia vaikkapa koiran ruokavalioonkin...

Sanalle dominanssi löytyy hyvä selitys täältä

Koirat ovat sopuisia eläimiä, laumaeläimiä, ne haluavat rauhaa...ne eivät kulje vapaaehtoisesti pörhistelemässä toinen toisilleen ja mahtailemassa ja hakemassa riitaa, se ei ole normaalisti niiden tavoite.

Itse näen dominanssin kommunikointi/viestintä välineenä ja -muotona ja sitähän se on kauneimmillaan. Miksi dominanssi yhdistetään aggressioon, vaikka nimenomaan dominanssi itsessään vähentää konflikteja ja aggressiota, kuin myös pelkoja. Kun on selvillä kuka kukin on ja kenen vastuualue, ei välejä tarvitse selvitellä lainkaan. Dominanssia esiintyy ihmistenkin kesken, jollain vaan on syntymälahjana saatu arvokkuus ja auktoriteetti, joku on sen hankkinut ja sitten on tyyppejä, joiden resurssit/kapasiteetti eivät siihen riitä tai ole edes halujakaan. On seuraajia ja seurattavia...kaikilla on oma tärkeä tehtävänsä ja paikkansa tässä elämän suuressa palapelissä.

Dominanssia voisi myös jollain tavalla ajatella osana elinvoimaa, elinvoimainen yksilö säteilee ja huokuu muille jo pelkällä olemuksellaan, viestittäen näin oman arvonsa ja statuksensa. Usein myös arvovaltaiset yksilöt ovat lunastaneet paikkansa, osoittaneet oman viisautensa, osaamisensa ja valtansa tavalla joka on vakuuttanut muut. Muuta ei tarvita, se näkyy päällepäin, arvovaltaisuus.

Itse käytän dominanssia päivittäin, voin esimerkiksi liikuttaa koiraa haluamaani suuntaan pelkästään katseella.
Siinä ei ole mukana aggressiota. Jos koira esim. pelästyy jotain, käytän omaa dominanssiani, estämällä paon ja osoittamalla koiralle, että minä hallitsen tilanteen täysin. Siinä ei ole mukana aggressiota. Jos koirani esim. murahtaisi toiselle koiralle, käytän jälleen dominanssiani, kertoen hallitsevani tilanteen ja että koiran ei tarvitse siihen puuttua. Siinäkään ei ollut mukana aggressiota.
Eli pyrin viestittämään koiralleni aina, ettei se ole vastuussa mistään asioista joihin se ei kykene eikä resurssit riitä. Otan pois vastuun koiralta, sillä minä olen vastuussa koirani tekemisistä, aina!

Tapani toimia koirieni kanssa on lähtöisin koirasta ja on vahvistunut vuosien varrella seuratessani miten koirat kommunikoivat keskenään. Erityisen opettavaista ja hienoa on ollut nähdä, miten emät kouluttavat pentujaan. Ja vanhemmat koirat niitä nuorempiaan. Ne ovat todella pitkämielisiä ja sietävät paljon, mutta tarvittaessa ja tilanteen vaatiessa ne puuttuvat peliin ihan jämäkällä otteella.
Kuin myös nämä ihanat urokset, niillä tuntuu olevan niin paljon opetettavaa...
Olen nähnyt, kuinka emo vie saamansa puruluun pentujen luo, menee makuulle ja laittaa puruluun maahan. Pennut tulevat uteliaina haistelemaan, mutta emo niiltä kieltää pääsyn luun luo murisemalla (varoittamalla, että jos tuon otat, niin huutia tulee). Yksi pennuista yritti olla rohkea ja varoituksesta huolimatta meni liian lähelle, jolloin emo rähähti kerran pennulle ja pentu poistui ujeltaen paikalta opetuksen saaneena. Auktoriteetti, johtajuus, dominanssi, päätösvalta, hallinta...ihan mikä vaan nimeltään oli tuo käytös jota emo pennulleen näytti.

Joskus aikoinaan kuvittelin että elämä koirien kanssa on pelkkää "posetiiviä ja naksuttelua", kuin myös ettei koiraa voi/saa kieltää(tietyt tahot väittivät että suhde koiraan kärsii), vaan totuus ja koirien elämä on avannut silmäni, kiitokset siitä kuuluu vain ja ainoastaan rakkaille koirilleni! Ja ehkä myös hieman edesmenneelle Berit Magnussonille...

Ja kyllä, olen lukenut mm. Barry Eatonin kirjan (Dominans och ledarskap, fakta eller fantasi), niin suomeksi kuin ruotsiksi, molemmat versiot löytyvät kirjahyllystäni. Siihen voisin kommentoida: Koirani eivät todellakaan ole susia naamioituneena koiran pukuun...eivät ihmisiäkään, ihan kelpo koiria vaan...eivät myöskään ole pelokkaita, saavat ja näyttävät tunteitaan jatkuvasti, tykkäävät ihmisistä, luottavat ihmisiin ja ovat ennenkaikkea koiria!!

Tekstini on ollut valmiina keväästä lähtien, nyt tuntuu että on aika julkaista se...




13 kommenttia:

  1. Täyttä asiaa Jaana! Som vanligt. Du är vår Cesar ;) Lycka till i fortsättningen också, sällan man ser en så väldisciplinerad flock som din. Hälsar Grannkärringen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih...det går inte att jämföra, han är unik... Men att allt fungerar behövs vissa åtgärder. Och flockens relationer ändras ju hela tiden...tex. nu har vi ju vår gamla Paavo borta, det känns och syns också...unga hundarna växer och får nya ideer osv. Måste leva med flocken=) så gott som det går...

      Poista
  2. Mielenkiintoista ja tärkeää pohdintaa taas, Jaana. Olen samaa mieltä, kaikella koiran käyttäytymisellä on jokin viesti ja merkitys, ja mitä enemmän opimme ymmärtämään sitä, sen helpompi meidän on ohjata koiran käyttäytymistä toivottuun suuntaan.

    Keväisen "Sudittelusta!" -postauksesi jälkeen aloin kiinnittää kunnolla huomiota Oton merkkailuun ja sutimiseen. Käymme paljon koirapuistoissa ja on tärkeää, ettei Otto käyttäytymisellään lähetä muita uroksia provosoivia viestejä eikä muutenkaan aiheuta turhaa hämminkiä. Niinpä aloin kieltää sutimisen kokonaan silloin, kun paikalla on muita uroksia, oltiin sitten puistossa tai jossain muualla. Epäilin, että kiellon perille saaminen on vaikeaa, ettei Otto ymmärrä mitä siltä odotan, ja olin tosi hämmästynyt, kun sutiminen loppui kuin seinään vain lyhyellä murahduksen kaltaisella äännähdyksellä. Otto katsoi minuun kysyvästi, puistin vastaukseksi päätäni, ja koira pinkoi muihin hommiin. Olinpa taas kerran aliarvioinut koiran ymmärryksen!

    En osaa sanoa, onko liiallisen sutimisen kieltämisellä ollut vaikutusta siihen, miten muut urokset Ottoa arvioivat, mutta ei siitä varmasti haittaakaan ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Nanna.
      Koko ajan oppii uutta...niin se vaan on. Ja kun aina näkisi ne kaikki viestit ja vielä ehtisi ymmärtää...ja vastatakin vielä, usein koirat odottavat vastaustakin vielä.

      Meilläkin olen havainnut taas jotain uutta meidän laumassa...tai olihan se odotettavissa kun vanha patriarkka Paavo poistui keskuudestamme. Töllin merkkailut ovat sen jälkeen selkeästi lisääntyneet. Se ei kyllä sudittele, mutta merkkailee metsässä ja pihalla tiheään. Täytynee tuotakin taas pohtia ja seurata haukkana tilanteen kehittymistä.

      Poista
    2. Luin tätä muurahaispesätekstiä nyt kolmannen kerran, ja joka lauseen päätteeksi ajattelin että just näin, ajattelen ihan samalla tavalla. En ymmärrä miksi dominanssilla on jotenkin negatiivinen kaiku ja se helposti yhdistetään aggressioon.
      Kuten ollaan monesti puhuttu, tämä kesä on avannut silmäni ihan uudella tavalla, ja yksi asia niistä monista on juurikin tuo sudittelu. Samoin murahtelu, ja katsella ja olemuksella ohjaaminen. On ihan hurjan palkitsevaa kun oppii edes aakkoset yhteisestä kielestä omien koirien kanssa. Opintie on loputon, mutta lähes joka päivä oivaltaa jotakin uutta ja mahtavaa. Nöyräksi se vetää kun tarkkailee koirien välistä kommunikaatiota, niin sulavaa, selkeää ja tarkoituksenmukaista.

      Poista
    3. Kiitos Maikki, sanattomaksihan tässä menee...tiivistit ajatukset niin hienosti=)

      Poista
  3. Kiitos tästä tekstistä!
    Meikällä on taas ajankohtainen tämä asia, sudittelu, ja vähän kaikenlainen muu toiminta.

    Tito ollu periaatteessa pennusta lähtien "helppo" tapaus, mutta kastrointi on tuonut mutkia matkaan nyt. Tai siis siihen itse päätynyt, kun räyhääminen remmissä lisääntyi kastroinnin jälkeen ja nyt suditellaan (nyt kiellän sitä tekemästä sitä heti, uskoo onneks) hyvin paljon.
    Pientä parannusta onneksi jo saanut tossa kulkemisessa aikaan, mutta vielä on töitä tehtävä.
    Voihan se olla, että tämä on myös aikuistumisesta johtuvaa? En tiedä.
    Muutoin kyllä on ihana itsensä, mitä nyt pari seikkaa muuttunut matkan varrella :P

    Pitänyt jo pitkään päivittää Titon blogia asioista, mutta aika ei tahdo riittää siihen. Ehkä yritän ens viikolla vihdoin repiä aikaa kirjoittamiselle. Kuva- ja videomateriaalia on tullut matkan varrella jo paljon :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. =)

      No, itsellenikin käy monesti niin, että pitää koiran tekemisiä "temppuina temppujen joukossa" vaan kun kaikella on merkitystä kaikkeen...

      Todennäköisesti Titolla aikuistuminen on tuonut osansa mukaan, ei ole enää pentu, tai nuori hupakko...alkaa olla äijä ja äijällä on äijän elkeet=)

      Älä huoli, kaikella on aikansa ja paikkansa. Joskus asioiden täytyy vähän kypsyä kanssa, niin niistä saa enemmin irti.

      Poista
  4. Luin kanssa tämän ja aikaisemman sudittelu-jutun nyt useampaan kertaan, kun tässä syksyllä on Nyytin merkkailu kaikilla tavoin lisääntynyt hurjasti. Nyt kuitenkin, kun nuo juoksut alkavat olemaan hiipumaan päin, on yletön merkkailukin hiipunut samoin kun tuo sudittelu. Itse ainakin liitän nuo mielessäni noihin juoksuihin? Suditteluahan ei olekkaan meillä ollut, kun kotipihalla ja nyt kun olen enemmän kiinnittänyt siihen huomiota, huomaan sen tapahtuvan silloin, kun koira on ehkä epävarma? ja vahtii "tiluksiaan". Erityisesti pimeän tultua naapurustosta kuuluvat poikkeavat äänet tai pihoilla liikkuvat ihmiset aikaansaavat tätä, haukahdellaan ja suditellaan. Päivällä valoisaan aikaan en tätä sutimista ole hetkeen nähnytkään ja jos päivällä naapuriin haukutaan, on tarkoituksena houkutella naapurin tytöt meille leikkimään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta että nartut pissivät tiheään ja paljon juoksujen aikana, tottakai, hajuviestit pitää jättää kaikille uroksille luettavaksi.

      Omista nartuistani voin sanoa, että kaikki eivät sudittele, oli juoksut taikka ei. Se ei vaan kuulu niiden repertuaariin, jättävät sudittelut suosiolla muille. Varsinainen merkkailija ja sudittelija meillä on Ingeborg, se sutii niin että kepit ja männynkävyt lentää ja sillä on dominanssia suhteessaan ihmisiin ja muihin koiriin, kilttiä ja ovelaa sellaista kylläkin. Se osaa manipuloida ihmisiäkin todella taitavasti.

      Ja kun naapurustosta kuuluu jotain tai on tarve vahtia tiluksiaan, minä tulkkaisin sudittelun pikkusen isottelun/hallitsemisen tiliin...täällä asun ja elän minä, katsokaa vaikka! Huspois!

      Tai kysymyksessä voi olla ristiriitainen tilanne (toisaalta pelottaa ja toisaalta tekisi mieli hyökätä) jonka koira ratkaisee sitten tuolla tavoin.

      Nyyti lienee sitten opettanut naapurin tytöt tulemaan paikalle haukkumalla=)
      Nyyti ei näyttänyt minun silmääni mitenkään epävarmalta koiralta, vaan todella topakalta tytsyltä=) voin hyvin kuvitella että on mallia; todellinen sudittelija.

      Poista
    2. Kovin arkahan se ei tosiaan ole.. Juuri pari päivää sitten nähtiin lenkillä hevonen aitauksessa, joka on aikaisemmin ollut tyhjänä. Mentiin siihen lähemmäksi sitä sitten ihmettelemään, niin leikkimään Nyyti sitä yritti kovasti saada kanssaan, uutta kaveria. ;-)
      Niin tuo vahtiminen, kyllähän se todella haluaa ilmoittaa tietyistä oudoista asioista, enkä sitä nyt ihan täysin huononakaan asiana aina pidä (iloisesti kuitenkin ottaa kaikki tulijat vastaan), en vaan osannut yhdistää tuota sutimista ehkä riittävän suoranaisesti siihen.

      Poista
  5. Kyllä näitä sun blogikirjoituksia on mahtavaa lukea, aina oppii niistä jotain uutta. Kiitos Jaana kun jaat nämä asiat meidän kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos lukijalle=) toivottavasti ne herättävät ajatuksia...elämä ei aina ole mustavalkoista...on paljon erilaisia värejä ja sävyjä...kunhan vaan näkee ne=)

      Poista