Lainaus MyDogDNA uutiskirjeestä; rodun monimuotoisuuskartoitus 11/2014
"Tanskalais-ruotsalaista pihakoiraa pidetään yleisesti terveenä ja pitkäikäisenä rotuna, eikä rodun keskuudessa ole mitään yleistynyttä sairautta tai vaivaa. Fenotyypissä on rodun sisällä paljon vaihtelua, ja tältä osin rodun voidaan sanoa olevan varsin monimuotoinen. Kennelliiton jalostustoimikuntien toimintaohjeessa yhdeksi rotuyhdistyksen jalostustoimikuntien keskeiseksi tehtäväksi nimetään rodun geneettisen monimuotoisuuden turvaaminen. Tätä on tanskalais-ruotsalaisten pihakoirien jalostuksessa toistaiseksi tehty pyrkimällä alhaiseen sukusiitosasteeseen ja erisukuisten koirien mahdollisimman laajaan jalostuskäyttöön. Tanskalais-ruotsalaisten pihakoirien monimuotoisuuskartoitus on kuitenkin tätä konkreettisempi toimenpide, joka auttaa jalostustoimikuntaa myös uuden jalostuksen tavoiteohjelman (JTO) valmistelussa.
Riittävän suuri ja monimuotoinen jalostuskanta on välttämätön jalostuksen kehittämistyölle, jolloin myös riittävä geneettinen vaihtelu olisi tulevaisuudessa turvattu. Pyrkimyksenä on kasvattaa tehollista populaatiota, ja sen tulisi sisältää riittävästi eri sukulinjoja ja tarjota enemmän vaihtoehtoja jalostusmateriaaliksi. Jalostukseen käytettävien yksilöiden määrää tulee lisätä, ja yhden yksilön tuottamien pentueiden määrä pitää maltillisena. Esimerkiksi mikäli uroksia käytetään hyvin lyhyen ajan sisään usealle eri nartulle on uroksen periyttämiskykyä vaikea arvioida, ja mahdolliset ongelmat ilmenevät vasta myöhemmin jälkeläisten kehittyessä ja kasvaessa. Lisäämällä tietoisuutta pihakoiran geneettisestä taustasta autetaan kasvattajia tekemään rodun kannalta parempia jalostuspäätöksiä sekä toisaalta jalostustoimikuntaa arvioimaan nykyisten jalostussuositusten ajanmukaisuutta ja paikkansapitävyyttä."
Totuuden sanoja...? Onko pihakoiran (geneettinen) monimuotoisuus turvattu? Käytetäänkö erisukuisia koiria mahdollisimman laajasti? Kasvaako tehollinen populaatio? Lisätäänkö jalostukseen käytettävien yksilöiden määrää riittävästi? Tehdäänkö hyviä jalostuspäätöksiä? Onko uroksia käytetty maltillisesti ja tasapuolisesti jalostukseen? Entäpä narttuja? Sukuja? Miten hyvin rotua ja monimuotoisuutta palvelee jalostussuositusten "kiristäminen" näyttelymeriittien perusteella? Tai suositusten kiristäminen joidenkin pikkuvikojen/puutteiden perusteella, ottaen huomioon etteivät ne koiraa itseään haittaa? Tai sen perusteella että kasvattajilla olisi jotain puuhastelua...??
Onko tulevaisuuden visio sellainen, ettei kasvattajan enää tarvitse itse päätöksiä tehdä vertailemalla koiria keskenään, käyttämällä omaa tietoaan, taitoaan ja kokemustaan, pohtimalla mikä vaihtoehto tuottaisi parhaan mahdollisen lopputuloksen?
Omalta osaltani voisin todeta...yhdellä omistamallani jo edesmenneellä nartulla on viisi pentuetta. En ole siitä ylpeä, enkä sitä kyllä häpeäkään, siihen ei ole aihetta. Sen jälkeläisistä vain osaa on käytetty jalostukseen. Muilla kantanartuillani on jälkeläismäärät maltillisempia...Uroksia on ollut kimppatuonteina, joten niitä on sitten käytetty usean kasvattajan toimesta, joten yksittäisten urosten jälkeläismäärät ovat suurempia. Olen itse jättänyt "kimppakoiria" käyttämättä monenkin syyn vuoksi...ja olen niitä kyllä käyttänytkin. Alkuaikoina tuntui järkevältä yhdistää voimia ja varoja, tyhjästä on paha mitään nyhjäistä. Enää en ole sen suhteen täysin ehkä samaa mieltä, ainakaan samassa mittakaavassa. Maltillinen yhteistyö eri sukujen suhteen lienee parasta...ja tilanne tänä päivänä on jo huomattavasti parempi, jalostusmateriaalia löytyy täältä Suomestakin...ei aina tarvitse mennä merta edemmäs kalaan.
Pihakoiran fenotyypissä (ilmiasussa) on paljon vaihtelua, se on niin totta...on isoja, pieniä, laihoja, lihavia, korkeita, matalia, töpöhäntiä ja eri pituisia häntiä, kippurahäntiä, mutkahäntiä, pystykorvia, taittokorvia, ruusukorvia, kevyitä ja lentäviä korvia, eri värisiä koiria, pitkäkarvaisia, lyhytkarvaisia, erilaisia rakenteeltaan, kulmauksiltaan, tassujen muoto saattaa olla erilainen, pään muoto ja malli on erilainen, kuonon erot; suippokuonoisia, lyhytkuonoisia, pitkäkuonoisia, puhumattakaan miten luonteissa esiintyviä eroja jne.jne.jne. ymmärtääkseni moni edellä luetelluista ominaisuuksista on ihan geneettistä perua...
Tuleeko nyt siis pihakoiran perimänlaajuinen pelastus DNA-testikitin muodossa...?
|
Kuvassa serkukset Werna & Hjördis, niillä on yhteinen isoäiti Ingeborg, näillä kahdella ei ole aivan mahdottomasti läheistä sukua täällä Suomessa, saati maailmallakaan... |