tiistai 29. tammikuuta 2013

Minkälainen koira?

Minkälainen koira onkaan tanskalais-ruotsalainen pihakoira? Koirathan voidaan jakaa erilaisiin ryhmiin myös niiden alkuperäisten työtarkoitusten ja -tehtävien perusteella. Esimerkkeinä mainittakoon mm. paimentavat koirat, metsästyskoirat, vetokoirat, taistelu- ja vahtikoirat, lintukoirat, temppelikoirat, laumanvartijat jne...ja tietysti luola- ja rottakoirat, joihin pihakoirakin luetaan.

Luola- ja rottakoirat ovat erikoistuneet pieneläinten pyydystykseen; rotat, hiiret, ketut, mäyrät, supikoirat yms. haittaeläimet on pidetty pihapiiristä poissa. Samoja työtehtäviä on ollut myös mm. mäyräkoirilla, terriereillä, pinsereillä, snautsereilla, griffoneilla jne.

Minkälaisia yhteisiä piirteitä ja ominaisuuksia näiltä koirilta löytyy?
 • eloisia, koviakin, haasteita rakastavia
 • varhaiskypsiä, rauhoittuvat myöhemmällä iällä
 • suuri kiinnostus pienriistaan
 • avoimia, ystävällisiä ihmisiä kohtaan
 • helposti "syttyviä ja kiihtyviä"
 • voimakas oma tahto
 • voimakas vahtitaipumus
 • yhteistyöhalukkaita
 • jotkut aggressiivisiä muille koirille
 • alkukantaisia koiria
 • rakastavat kaivamista
 • jotkut kissantappajia
 • hyvät hampaat
 • suuri työinto-> stressaantuvat helposti
 • vaativat suurta kärsivällisyyttä omistajiltaan
Koulutusvinkkeinä annetaan mm. seuraavia ohjeita; ei taisteluleikkejä (tai vain hyvin rajoitetusti), saalisviettiin perustuvia leikkejä kohtuullisesti tai mieluummin vähän, tarvitsee työtehtäviä, vältä jankutusta ja taistelutilanteita koulutuksessa, pidä itselläsi henkinen yliote, koiran käsittely tärkeää, sosiaalistaminen ja ympäristöharjoitukset myös tärkeitä.

Lähteenä olen käyttänyt muistiinpanojani luennolta jonka pitivät Christina von Pfaler ja Tarja Simos-Grönholm.(Yrkesinstitutet Sydväst, Hundetologi- och problembeteenden 1999-2000)

Lopuksi voisin vielä todeta, että alleviivaan ja tunnustan ja tunnistan ainakin omissa pihakoirissani juuri näitä edellä lueteltuja piirteitä...!!!

katso "kaivurin" ilmettä...se on ihan tosissaan!!

14 kommenttia:

 1. Jep! Tito on tätä rotua, todellakin! :D

  VastaaPoista
 2. Diggi on päättänyt kaivaa kuopan vaikka läpi petäjän!

  Kyllä tuosta yllä olevasta kuvauksesta omansa tunnistaa. Ei epäilystäkään :) Sanonta suuri koira pienessä paketissa on niin osuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin, pieneen ja nättiin pakettiin on saatu niin paljon isoja asioita!!

   Tosi kiva että tunnette ja tunnistatte omat koiranne!

   Poista
 3. Juu. Tutulta kuulostaa täälläkin :)
  Aivan mahtava kuva - ja ilme! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä, eivät ole omenat liian kauaksi puusta sitten pudonneet=)
   Heh, sillä Digillä oli ihan oikeesti sellainen ISO wimma kaivaa...

   Poista
 4. Tästäkin osoitteesta löytyy koira, jossa on lähes kaikki listaamasi ominaisuudet. Koira, jossa on kunnolla draivia, sekä antaa että vaatii paljon. Ennen kaikkea se pitää omistajansa mielen virkeänä ja huumorintajun tallella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, terveiset täältä meiltä! Ja kyllä, virkeenä pitävät ihmisen, joskus on kyllä huumorintajukin vähän koetuksella...

   Poista
  2. En verkligt bra situationsbild! Och sidu, föreläsarna är också bekanta :) När ska vi bjuda Chrusse och bekanta sej med dina "monster"? :))

   Poista
  3. Ja, trevligt var det då för länge sen, mångsidigt program och föreläsningar=)
   Strålande ide, jag tror att Chrusse har träffat tidigare lite annorlunda gårdshundar än mina monster här hemma...hon är nog välkommen när som helst=)

   Poista
 5. Täälläkin tyypillinen rotunsa edustaja, jolta onneksi puuttuu joittenkin terrierien sekunnissa leimahtava, räjähtävä taistelutahto. Yhteistyökykyinen ja ihmisystävällinen Otto on ollut helppo opettaa jättämään puutarhakaivaukset suorittamatta, metsässä saa sitten pöllyttää sammalia ja talvella lumikokkareita niin paljon kuin haluaa. Hieno rotu pienikokoisesta, "oikeasta" koirasta tykkääville!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että Otto tekee kaivurinhommat metsässä, luulenpa että ne on aika tärkeitä hommia näille koirille, silloin ja tällöin suoritettuna. Ja ihan oikeita koiria ovat, kunnon koiria!

   Poista
 6. Taitaapa Sagakin olla ihan oikea ja aito pihakoira :-D
  Muut lähestulkoot kaikki allekirjoitan paitsi agressiivisuuden toisia koiria kohtaan. Hyvä niin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ehdottomasti on oikea ja aito Saga (= Snäks).
   Kyllähän eri yksilöillä on hieman eroja, riippuen jo pelkästään niiden varhaisista kokemuksistakin. Jos sosiaalistaminen muihin koiriin jää vajavaiseksi, voin hyvin kuvitella että ovat aggressiivisia muita koiria kohtaan. Koiran varhaiskasvatus on varsin tärkeää, siinä luodaan se pohja ja edellytykset hyvään koiranelämään jatkossa!

   Poista