Sama aihe putkahti meilläkin esille, viime vuoden OpenShow tuomarin terveisissä rodun kasvattajille ("...että väritys säilyy rodunomaisena. Valkoisen pitää säilyä selkeästi pohjavärinä ja laikkujen laikkuina, ne eivät saisi yhdistyä laajoiksi yhtenäisiksi väripinnoiksi".-Lainaus; Pihaus 3/2012)
Tanskalais-ruotsalaisen pihakoiran rotumääritelmä sanoo näin:
VÄRI: Valkoinen väri on vallitseva. Yksi- tai monivärisiä läiskiä, joiden koko ja
väri (musta, punaruskea, ruskea sekä kellertävänruskean eri sävyt) voivat
vaihdella; koiralla voi olla punaruskeat merkit. Pilkullisuus sallitaan.
Omat ajatukseni värityksestä ovat seuraavanlaiset; että väri on vain yksi osa kokonaisuutta, detalji joka tulee ottaa huomioon, mutta joka ei saa olla se ainoa määräävä kriteeri, jonka perusteella omat koirani valitsen. Minulla on useitakin koiria, joilla ehkä väriä ripaus tai kaksikin enemmän kuin mitä rotumääritelmä sanoo, mutta kyseisillä koirilla on paljon muita tavoittelemisen arvoisia ominaisuuksia...Tämä edellämainitsemani ei suinkaan tarkoita sitä, että haluaisin kokomustia, kokoruskeita jne. pihakoiria, vaan että koira on suuri kokonaisuus, monen pienen tekijän yhteissumma.
Valkoinenhan ei oikeastaan ole väri vaan pikemminkin pigmentinpuutos. Ja kun ajatellaan sanaa puutos - se kuullostaa korvaan aika pahalta.!. Nisäkäsmaailmassa valkoinen väritys ja terveys eivät suinkaan aina kulje käsi kädessä. Jokainen on varmaan kuullut puhuttavan valkoisista sinisilmäisistä kissoista, jotka usein saattavat olla kuuroja...
Olen katsellut nyt mm. muutamien muiden valkovoittoisten rotujen terveystilannetta ja yhteyksiä terveyshaittoihin löytyy kyllä...
Parsonrusselinterriereillä on mainittu kuurouden olevan sidoksissa valkoiseen väriin, kuurojen koirien ollessa kokovalkoisia, vähäpigmenttisiä tai värittyneitäkin. Jackrusselinterriereillä samaten, valkovoittoinen väritys on lisännyt kuurousriskiä. Rodussa monet kasvattajat ovatkin alkaneet kuulotestaamaan pentueitaan, testauksien myötä myös kuuroiksi paljastuneiden pentujen lukumäärä näyttäisi olevan kasvussa. Myös dalmatiankoirilla kuurous liitetään pigmentin puutokseen, dalmatialaisten kuuroutta ja sen periytymistä on tutkittu paljonkin mm. USA:ssa.
Muistan myös lukeneeni Ruotsin pihakoirayhdistyksen jäsenlehdestä useita vuosia sitten, kuinka rodun kasvattajille luentoa pitänyt luennoitsija (nimeä en muista) oli maininnut kuurouden yhtenä riskinä rodussa.
Oli hämmästyttävää lukea muutamien kasvattajien kommentit em. luennolta; asia sivuutettiin kevyesti sanomalla etteivät ole tavanneet kuuroja pihakoiria...no, enpä ole tavannut minäkään...vielä!!
Viritän ja väritän vaan...!
Mielenkiintoista, erityisesti tuo huomio tuosta kuurouden ja valkoisen värin yhteydestä...
VastaaPoistaJonnalla on muuten jostain syystä nyt tämän talven aikana tullut noita pilkkuja selvästi lisää! En ollut tajunnut, että väri voisi vielä tässäkin iässä muokkautua :)
Mielenkiintoisia asioita löytyy kyllä paljon...hih, juu, pilkut on hauskoja, niiden määrä näyttäisi menevän jotenkin vuodenaikojenkin mukaan, niin ainakin kuvittelen havainnoineeni. Varmaan auringon valokin vaikuttaa niiden näkymiseen tai näkymättömyyteen. Meidän pilkkupesän, Ingeborgin vatsapuoli tummuu kesäksi ja talvella se on ihan vaalea.
PoistaMeillä on toisella pihiksellä vatsanaluspilkutusta ja toisella sitten karvassa asti. Olen myös todennut, että kummankin pilkut näkyvät paremmin keväällä ja kesällä. Liekö tuo samankaltainen ilmiö kuin ihmisten pisamat!
PoistaPilkut ja pisamat...eikös punatukkaisilla ihmisillä yleensä ole paljon pisamia? Ja palavat auringossa herkästi...sitten taas ihmisenkin ruskettuminen kesällä on osaltaan sitä ihon palamiselta suojautumista...varmaan jotain pigmenttieroja, luulisin, vaan en varmaksi sano=)
PoistaMeidän perheessä koirat ja emäntä muistuttavat toisiaan. Jokaisella on pilkkuja. Emännän pilkut tuppaavat lisääntyä auringon vaikutuksesta....
VastaaPoistaJokin vuosi sitten telkkarista tuli ohjelma koiran historiasta. Todella mielenkiintoinen. Siinä otettiin kantaa myös näihin värimuutoksiin ja mutaatioihin. Toivottavasti lähettävät sen joskus uusintana.
Silloin, kun koiran ottaminen oli vielä suunnittelu asteella, koiraharrastaja tätini sanoi:" Muista ottaa pentu, jolla on tarpeeksi laikkuja ja väriä".
Hih, niin sulla on niitä ihania pisamia...minä tykkään niistä=)
PoistaToivotaan ohjelman uusintaa!
Venäläinen Beljajev aikoinaan sai ulkomuotomuutoksia ketuilla aikaiseksi valitsemalla aina kesyimmät ketut jatkamaan sukua; siellä tuli luppakorvia ja värimuunnoksia...ja valintakriteerinä oli siis ketun käytös!
Koiraharrastajatätisi tietää selvästikin asioista!
Pilkut on kauniita pihiksellä. Hetalla on kovasti pilkkuja niinkuin on äiti Inkulla, mutta samanmallinen puku kuin iskä Nopalla tosin vain ruskeana. Kuvien perusteella taitaa olla sama räätäli iskällä ja tyttärellä... :)
VastaaPoistaVärityksestä vielä, tuntuu näin äkkiseltään että kun on kysesssä geneettisesti näinkin pieni kanta niin pihakoirien keskuudessa tulisi "sietää" enemmän väriä...toivottavasti ei jalosteta kovin vaaleita yksilöitä vaikka se rotumääritelmän mukaan olisikin kuinka ihanteellista.
Mietin muuten tuota alkuperäistarkoitusta pihakoirilla viimeksi tänään kun koirat haistelivat hangilla kipitelleiden hiirien hajuja. Rottien ja hiirien pyydystäminen on ollut pihakoiran tärkeä tehtävä...kuinka hyvin halutaan säilyttää näitä alkuperäisiä ominaisuuksia/taipumuksia jalostuksessa? Tuo saalisviettihän tuntuu vaihtelevan kovastikin...
Niin, ne pilkut näyttävät periytyvän vahvasti=) ja läiskät ehkä sattumanvaraisemmin, koon ja muodon suhteen, näin oletan.
VastaaPoistaJa rotumääritelmä on ohje, siinä myös mainitaan virheistä..."suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutuksesta koiran terveyteen ja hyvinvointiin" omilla "värikkäille" koirilleni olen saanut ihan hyviä näyttelyarvostelujakin. Ulkomuotohan ei ole kaikki kaikessa...
Mielestäni kasvattajan tulee huomioida omassa työssään myös koiran alkuperäinen käyttötarkoitus, eikä lähteä "säätämään" ja muuttamaan asioita...sanoisinpa että meillä kotona jokainen koira tietää mitä hiirille pitää tehdä=)no, Paavosta en mene takuuseen, heh!
Kiitos Jaana että pääsemme lukemaan näitä sun kirjoituksia, nämä ovat tosi hyviä. Hyvää viikonloppua! t.Johanna
VastaaPoistaKiitos Johanna & kiitokset myös kaikille muille lukijoille!
PoistaKuin myös hyvää viikonloppua!
Olen samaa mieltä Johannan kanssa. Näitä sinun pohdintojasi on niin kiva lukea! Kovasti itselläkin herää aina uusia ajatuksia... Rentoa viikonloppua!
VastaaPoistaKiitos Mirva.
PoistaKiva että herättää ajatuksia=)Itselleenkin tekee ihan hyvää kirjoitella ja jäsennellä ja jakaa niitä ajatuksia, vaikkei kaikki kaikesta samaa mieltä olekaan...
Oikein rentoa ja reipasta viikonloppua!
Tinkan kasvattaja pitää kovin tärkeänä, että koirilla on erityisesti pään alueella hyvät värimerkit. Ihmettelin sitä ja aikoinaan siitä kysyinkin. Hänen, kuten kuulema aikamonen muunkin ruotsalaisen kasvattajan mielestä erityisesti kuurous voisi liittyä valkoiseen päähän. Toivotaan siis värikkäitä nassuja:-)
VastaaPoistaTotta, erityisesti pää on tärkeä, jos korvan tai silmän alue jää ilman pigmenttiä...tulee siniset silmät ja se kuurous juu. Luulenpa että nuo skånelaiset kasvattajat tietävät ja tiedostavat asian. Vanhassa "skånenterrierin" rotumääritelmässä olikin maininta, että pään tulisi olla värittynyt ja olisko ollut maininta hännänjuurestakin, sitä en nyt varmaan mene sanomaan, täytyy kaivella tiedostoja=)
PoistaHöpönassuja ja värikkäitä päitä ja korvia odotellaan ja toivotaan kovasti täälläkin=)
Taitaa olla niin että näyttelyistä saadut sertit usein ohjaavat jalostusta ja kennelpitäjien keskinäistä kisailua. Koska näyttelyissä kuitenkin ulkomuodon merkitys on valtava niin ulkomuoto lopulta ohjaa jalostustyötä varsinkin jos kasvattajat eivät koirien muiden ominaisuuksien osalta ole löytäneet yhteistä näkemystä. Kovasti toivoisin että pihakoiran ominaisuuksia nimenomaan valvojina, pienjyrsiämetsästäjinä ja meidän tapauksessa ketunkarkoittajana ei uhrattaisi pilkkujen tai muiden ulkonäköseikkojen vuoksi. Rodun ulkonäön- ja ulkomuodon kirjavuus on nähdäkseni sopusoinnussa tälläisen "piskin" alkuperän kanssa.
VastaaPoistaOlet oikeassa Nicklas, kyllähän se jonkin verran ohjaa, se on selvä se. Joskus kasvattaja voi myös tulla "sokeaksi" omien koiriensa virheille/puutteille, joten toisaalta se ulkomuototuomarin näkemyskin voi välillä olla paikallaan, tervettä rakennetta ajatellen...Kasvattajan tulee mielestäni myös yrittää vaalia niitä alkuperäisiä työtehtäviä joita koirilla on ollut, tai että nykykoiratkin kykenisivät tehtäviin tarpeen vaatiessa...no, en tiedä leijonanmetsästyksestä tai taistelukoirista, sellaisiksikin jalostettuja rotuja löytyy=)Koira on yksilönä yksi suuri kokonaisuus, kaikkien pienten yksityiskohtiensa summa...
Poista