Sivut

tiistai 6. tammikuuta 2015

Vastuullinen kasvattaja...

Suomen Kennelliiton teemana vuonna 2015 ovat kasvattajat...ja vastuullinen koirankasvatus. Moni käyttää ilmaisua "vastuullinen kasvattaja" ajatellen mitä erilaisempia asioita...

Tässä pohdiskelin pyhien aikana minkälainen onkaan vastuullinen kasvattaja ja mitä on kasvattaminen?

Googletinpa asiaa ja löysin joitain vastauksia...

Suomen Kennelliiton sivuilta löytyy mm. seuraavanlainen vastaus/kuvaus;


Mitä on vastuullinen koirankasvatus?

Vastuullisella koirankasvatuksella tarkoitetaan muun muassa sitä, että kasvattaja käyttää jalostukseen vain terveitä, hyväluonteisia ja rodunomaiseen käyttötarkoitukseen soveltuvia koiria. Kasvattaja myös kertoo avoimesti koiriensa terveydentilasta.

Lisäksi kasvattaja huolehtii pentujen ja emän hyvinvoinnista, totuttaa pennut käsittelyyn ja sosiaalistaa ne ennen luovutusta. Kasvattaja rekisteröi pennut ja tekee koirista kirjalliset sopimukset. Vastuuntuntoinen kasvattaja allekirjoittaa Kennelliiton Kasvattajasitoumuksen ja noudattaa siinä määriteltyjä vastuullisen koirankasvatuksen periaatteita.



Myös täällä http://www.koiranomistajanperuskurssi.fi/fi/koiran-hankinta/mista-tunnistat-hyvan-kasvattajan

Lisää asiasta http://www.kennelliitto.fi/kennelliitto/teemavuosi-2015-vastuullista-koirankasvatusta

Ja aivan loistavia ajatuksia löytyy täältä http://www.chicchoix.com/parhaat_nevoni_aloittelijoille.htm

Luen itse tuon kirjoituksen aina silloin ja tällöin (että asiat pysyvät järjestyksessä ja jalat maassa) ja olen havainnut sen hyväksi muistuttajaksi, asiaan jos toiseenkin!!

Nybygårds C-pentue ulkoilemassa metsässä 5 viikkoisina
Laajentaakseni omaa "koiramaailmankuvaani" lueskelen kaikenlaista laidasta laitaan...viimeisin on tämä teksti erään boxerikasvattajan kotisivuilta  sekin herättää paljon ajatuksia...

Vastuullinen kasvattaja on ehkä sellainen joka kantaa vastuunsa? Joskus hartiat lysyssä ja mieli maassa...toisinaan pystyssäpäin ja valmiina vastaanottamaan kaiken mitä eteen annetaan ja kannetaan? Ihmisiä koirien takana?

4 kommenttia:

  1. Meinaatko, että kasvattajan homma on täyttä työtä?! ;)

    Kokemus, näkemys ja viisaus ovat jotain mitkä tulevat vain ajan kanssa. Oli kyse sitten harrastuksesta, ammatista tai mistä tahansa asiasta, jonka kokee omakseen. Kasvatuksesta haaveileva vain huokaisee syvään, kun miettii mitä edessä mahtaa ollakaan.

    Olen monesti miettinyt, miten onnistutkaan tässä hommassa niin maanläheisesti, jalat maassa ja rotua kunnioittaen.... Se on valtavan tärkeää :)

    VastaaPoista
  2. Haaveet on Mia tärkeitä...niitä kohti kannattaa suunnata, niin ei sitten joskus kaduta että jäipä jotain kokematta;)

    Kyllähän asian eteen on "hommailtu" kaikenlaista...vaan kun on mielenkiintoa ja intohimoa ja paloa...!! Ne ei sammu ihan vähästä...ja vievät eteenpäin.

    Kokemus on asia, joka tulee pikkuhiljaa vuosien saatossa, minäkin olen vielä ihan noviisi. Ja mikä parasta, aina on uutta opittavaa. Ei ole kahta samanlaista koiraa, eikä tulekaan...ei kahta samanlaista pentuetta, ei kahta samanlaista pennunostajaa jne. Elämän haasteita=)

    VastaaPoista
  3. Mainitsemisen arvoista on mun mielestä myös kokonaisuuden ymmärtäminen. Siis se, että osaa ja uskaltaa katsoa ja hyödyntää kasvatustyössä muutakin kuin pelkkiä terveystuloksia ja näyttelytuloksia. Toki niistä on varmasti merkittävästi hyötyä, mutta nehän kertovat vaan osan totuutta?

    Hyvin sulla on nää hommat hallussa, en voi kyllä valittaa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti Anna-Stiina. Jaksat kyllä yllättää minua välillä mennen tullen, kiitos kommentistasi;)
      Pieni koira on tosiaan suuri kokonaisuus...pienten yksityiskohtiensa summa. Ja koirassa on monta muutakin liikkuvaa osaa kuin lonkat, onneksi!

      Noh, eipä nyt varmaan ihan hallussa, mutta yritetään sitä parasta, koko ajan=) Nyt alkaa ymmärtää pikkuhiljaa monenlaisia asioita ja näkemään niitä eri kantilta...Kuinka ihanaa on kertoa pennunhankkijalle pennun vanhempien suvuista, kun on saanut tuntea näitä koiria ja asunut ja elänyt niiden kanssa ja tietää niiden terveydentilasta ja luonteista sun muusta niin paljon enemmin. Vaan opiskeluahan tämä on ja se senkun jatkuu...

      Poista