keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Linkkivinkkiä...

Tämä teksti kannattaa lukea huolella ja pohdiskellen, täyttä asiaa jälleen kerran Käsitys koirien terveydestä !

Tekstistä tulee mieleeni eräs "vanha pihakoirakasvattaja" joka tokaisi aikoinaan keskustellessamme minulle "koira on yksi suuri kokonaisuus" ei pelkkiä lonkkia ja muita pikku detaljeja. Samainen kasvattaja myös kertoi näin; "sairauksia tulee ja sairauksia menee"...ja vuosikymmenten kokemuksella!

Eli hänen neuvonsa oli mielestäni varsin viisas; tulisi katsoa kokonaisuutta enemmän ja että totuus on se, että vaikka kuinka päin väännämme ja käännämme numeroita, kirjaimia ja tilastoja, on luonto meitä vahvempi vaikuttaja ja sitä tulisi kuunnella!

tarkkana kuin pihakoirat!

Linkin tekstissä myös esitettiin kysymys "Kumman tien sinun rotusi on valinnut"? Miten on pihakoiran laita?

8 kommenttia:

 1. Olipas kyllä napakka teksti täynnä asiaa! Eipä käy kateeksi kasvattajien vastuullinen asema siinä, mihin suuntaan rotua halutaan viedä... Pihakoira on ainakin tähän asti ollut terve rotu muillakin mittareilla kuin numeroilla mitattuna. Toivottavasti se on sitä myös jatkossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin, asiasta kirjoittelee tuo mies...hänellä on näkemystä ja kokemusta ja jakaa sitä muillekin, mikä on mielestäni todella hienoa!

   Jep, terve on ja toivonpa minäkin että sellaisena pysyy!

   Poista
 2. Oli oikein hyvä kirjoitus ja niin ajan hermoilla kuin olla ja voi!
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamulla kun sitä lueskelin, pisti itseäänkin mietityttämään aikasen moni asia...me ihmisethän tunnetusti tykätään vertailla kaikenlaisia asioita, kuin myös luokitella ja määritellä ja mitata paremmuutta sun muuta, vaan onko se oikopolku onneen?

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus. Hieman tässä joku aika sitten huvitti pihakoirien FB-sivuilla käyty keskustelu siitä voiko koiraa, jolla yksi tai molemmat korvat ovat pystyssä käyttää jalostukseen. En tietenkään halua pystykorvaisia pihiksiä, eiväthän ne silloin ole edes rotumääritelmän mukaisia, mutta en kyllä näe minkäänlaisena esteensä sitä, että esim toisen vanhemman korvat ovat hieman hassusti. Eikö terveys ja luonne ole kuitenkin tärkeämpiä kuin täydellinen ulkonäkö?

  Toki jos jalostukseen käytettävä kanta olisi iso voi lähteä vähän snobbailemaankin, mutta pihisten ollessa kyseessä en uskaltaisi lähteä tekemään tuollaisia rajoituksia, jotta emme menettäisi liikaa geenejä. Juu - ja tämä ei tietty tarkoita, että kaikki saa olla koiran ulkonäössä pielessä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannele=)
   Niin, voiko sitä pystykorvaista käyttää? Heh, itse olen niin jo ehtinyt tekemään (hui kauhistus) ja hyvä tuli! Terveitä ja ihania koiria niistä on tullut kaikista. Kyseisellä pystykorvaisella emällä on muita avuja vaikka jaettavaksi asti=)No, en minäkään halua pelkkiä pystykorvia, vaikka niitä aika-ajoin tupsahteleekin rodussa, oli vanhemmilla pystyt korvat taikka ei.

   Kanta on pieni pihakoirilla ja silti niillä tehdään välillä rajuakin karsintaa jalostuksessa pelkkien detaljien pohjalta, kun se kokonaisuus ja luonne ja terveys olisi tärkeämpiä asioita vaalia.

   Poista
 4. Mä olen kans lueskellut noita Kareksen kirjoituksia ja parhaiten on jäänyt mieleen se artikkeli koiran jalostusarvon määrittämisestä. Ja sieltä erityisesti sana ELINVOIMA. Hieno mies ja kun vielä noin anteliaasti jakaa mielipiteitään ja kokemuksiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno mies ja ihanaa että jakaa tieto-taitoaan muillekin. Käy ihmeessä joskus hänen luennollaan, jos saat siihen mahdollisuuden, voin taata ettet tylsisty ja luennon lopulla jää melkeinpä huutamaan, että lisää...

   Eilinen juttu Karekselta oli kyllä huippu...jäänyt alastomana pakkaseen lukittujen ovien taakse. Hirveetä mutta jälkeenpäin huvittavaa...ei toivoisi joutuvansa samanlaiseen tilanteeseen ikuna.

   Poista