Sivut

torstai 7. maaliskuuta 2013

Mentalist!

Olen huomannut etten juurikaan enää juttele turhia koirilleni. Joskus vuosia sitten höpöttelin kaikenlaista merkityksetöntä ja jatkuvalla syötöllä, kuin papupata konsanaan...pulinaa, pulinaa ja pulinaa.

Nyt ymmärrän paremmin ja olen useimmiten hiljaa. Koira ei kaipaa eikä ymmärrä höpötyksiäni liiemmälti. Enemmin merkitystä on omalla mielentilallani ja kehoni kielellä, sanoja ei juurikaan tarvita. Kun höpötän vähemmän, on koiran helpompi keskittyä olennaiseen ilman ylimääräisiä ja sekoittavia ääniä ja pulinoita, nekin varmaan aiheuttavat koiralle ylimääräistä stressiä. Eli pyrin siis olemaan mahdollisimman selkeä luettava koirilleni kaikin tavoin, myös kehonkieleni osalta, jätetään pois kaikki turha viuhtominen ja vipatus.

Myös ihmisten kesken on sanatonta viestintää todella paljon, miettikääpä vaikka...kaikki ilmeet ja eleet ja asennot jotka kertovat niin paljon. Ja tunnetilatkin välittyvät ja tarttuvat ihmisestä toiseen varsin helposti.

Tottakai koirat ymmärtävät sanoja jotka useasti toistuvat puheessamme, ne ovat oppineet yhdistämään  äänteiden merkityksen ja tarkoituksen. Osan sanoista olemme tarkoituksella oikein opettaneetkin...

Voisinpa kertoa pari esimerkkiä, minusta ne ovat aika hauskoja.
Äitini ihana Qira koira (kuvan Pippi-koiran emänemä), oppi ihan itsekseen yhdistämään tietokoneen sulkemisen yhteydessä kuuluvan lurituksen (kun windows sulkeutuu, tulee sellainen luritusmusiikki) ja ulkoilun. Koira oli itsekseen yhdistänyt tietokoneen sulkemisen ja uloslähdön, koska äitini oli toiminut usein juuri tässä järjestyksessä. Musiikista oli tullut koiralle tärkeä merkki tulevasta ja sille niin tärkeästä tapahtumasta.
Toinen hauskuus samaisella koiralla; äitini oli usein ennen lenkille lähtöä jutellut koiralle ja ilmeisesti toistellut useinkin samaa mantraa; mentäiskös...ulos. Qira koira oli oppinut tuon sanan mentäiskös varsin hyvin...eräänä iltana oli isäni kysynyt äidiltäni, että mikä ohjelma Tv-stä on seuraavaksi tulossa. Johon äitini oli hetken mietittyään vastannut, että Mentalist (niminen tv-sarja) ja arvaatteko mitä? Koira oli pinkaissut kuin vieteriukko ylös pedistään ja juossut kiitolaukkaa eteiseen...vanhempani olivat ihmeissään ja demonstroivat minulle uudelleen saman asian, ja toden totta, Mentalist kuullostaa koiran korvissa varmaan niin samantapaiselta kuin mentäiskös...

Ihmetellä saa kuinka fiksuja otuksia ovatkaan koirat ja miten vaivattomasti ne aistejaan käyttämällä yhdistelevät erilaisia asioita! Oppiminen ja havainnointi on niillä jatkuvasti päällä...tämä meidän tulisi pitää mielessä aina...koirat oppivat siis koko ajan!!

Entäpä katse? Usein sanotaan että pelkkä katse riittää...ja totta, koiraa pystyy liikuttamaan pelkän katseenkin voimalla, enkä tässä nyt suinkaan tarkoita minkään sortin levitointia, se jätettäköön niille jotka sen hallitsevat. Koira voi myös kokea katseeni palkintona ja hyväksyntänäkin. Koirat myös usein katsovat kysyvästi, pyytävät lupaa tai hyväksyntää tai kertovat jotain.  Tarkkana tulee olla tässäkin, ettei anna katsettaan väärään aikaan ja väärällä tavalla, ettei koira sitä tulkitse hyväksyntänä johonkin asiaan, josta itsellään ei ole tietoa tai aavistustakaan.

Esimerkkinä katseen voimasta voisin kertoa meidän Japista, joka on isännän oma kultamussu ja kerjää julkeasti ruokaa häneltä. Ja tietysti saa useimmiten sen haluamansa makupalan sen kummemmitta kyselyittä, automaattisesti...Mutta jos minulla on vaikkapa omena (Japin suuri herkku) ja syön sitä, saattaa Jappi tulla hieman etäämmälle istumaan/makaamaan ja katselemaan ja toivomaan parasta. Jos tuolloin siirrän katseeni Jappiin, se kääntää ensin päänsä sivulle. Jos tällöinkin vielä katson sitä, se nousee istumasta ja siirtyy kauemmas ja jos yhä edelleen katson, se menee kokonaan pois. Eli koira liikkui pelkän katseeni voimalla, siinä oli sitä sanatonta viestintää...ja koiran dominointia hienoimmillaan!

"Pippi" Nybygårds Vackra Vera & Tallinnantuliaiset
photo by Ripa

16 kommenttia:

  1. Veit sanat suustani. :) No et vienyt, hiljaista täällä on muutenkin ollut jo jonkin aikaa, kun aloin tajuta tuon mistä niin hyvin kirjoitat.

    Puheleminen on ihmisen mieleen, ihminen sitä tarvitsee, ja ihmiselle luontainen tapa ilmaista itseään. Koira ei puhetta juurikaan kaipaa. Koirat ovat ylittämättömiä pienten merkkien havainnoinnissa keskinäisessä kommunikaatiossaan, pelkkä silmän nopea liike tai ylähuulen heikko värähdys riittää. En usko että ne tulkitsevat meidän eleitämme yhtään sen huonommin kuin lajitovereittensa eleitä.

    Otto sietää hetkittäiset lepertely- ja halailuhetket, vaikkakin hiukan vaivaantuneena. Sen sijaan se näyttää oikein paisuvan onnesta, kun kiitän sitä hyväksyvällä katseella vaikkapa silloin, kun se vapaana vierellä kulkiessa pysähtyy samalla hetkellä kuin minäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllähän meilläkin aina hetkittäin kovakin pulina käy. Ne on sellaisia lepertelyjuttuja ja koirat kyllä ymmärtää ne omalla tavallaan juuri sellaisiksi hyväksynnän ja ilon hetkiksi.

      Vaan kyllä koirat on fiksuja ja sopeutuvaisia ja jaksavat hämmästyttää minua aina vaan. Tuo havainnointi- ja oppimiskykykin, uskomatonta!

      Koiran elekielessä on paljon hienoja pieniä vivahteita jotka jäävät usein ihmiseltä huomaamatta. Tässä menee koko ikä opiskellessa...eikä valmistumisesta ole tietoakaan...

      Poista
  2. No nyt selvisi sitten sekin, mistä Rufus on perinyt kykynsä oppia sanojen merkityksiä... Itse kyllä höpöttelen jatkuvasti ja yllätyksekseni saan huomata Rufuksen oppivan aina vain uusia sanoja. Ilman että olen erikseen opettanut Rufus on oppinut tunnistamaan nimeltä monia tavaroita (erityisesti lelut), ihmisiä, tekemisiä (lenkille lähtö, koirakoulu, nukkumaanmeno,syöminen)... Kun tähän päälle lisätään vielä agi- ja tokokäskyt, niin sanavarasto alkaa olla aika laaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä hyvä, eipäs ne omenat kauas puusta putoile! Mainittakoon vielä, että isoäitee Qirahan tietysti tuntee kanssa sanat; nälkä ja ruoka...ne on sen kaksi rakkainta sanaa, olleet aina=)

      Koirat oppivat koko ajan, vaikkei niitä varsinaisesti opettaisikaan.

      Poista
    2. Koirat ovat tosi näppäriä yhdistämään toisiinsa usein toistuvia sanoja ja toimintoja, ja pitkiäkin toisiinsa kytkeytyviä toimintoketjuja. Otto myös yrittää varmistaa, että asia etenee sen toivomaan suuntaan: Kun ollaan lähdössä ulos se näyttää eteisen vaatekaappia, että tuolta nyt otat takin, ja kun ollaan päästy tuulikaappiin asti, se näyttää, että tuosta oikealta naulakosta hihna ja tosta vasemmalta hyllyn päältä avain.

      Poista
    3. Niin näppärä tuo Ottokin, siinä on jo pitkä pätkä toimintoja yhdistetty toisiinsa...tarkka koira! Etkä varmaan ole tarkoituksella opettanut. Asiat ovat toistuneet tarpeeksi monta kertaa samassa järjestyksessä ja se on siinä sitten!

      Upeeta toimintaa ja oppimista!

      Poista
  3. Ai kun ihana kuva Pippistä! <3 Kaunis tyttönen :)

    Mä en ole huomannut erityisesti, että Jonna tai Vickankaan olisi alkaneet yhdistellä sanoja ja tekemisiä (muuta kuin niille opetettuja, tietty). Olen sitä välillä ihmetellytkin... Edellinen koiramme, joka oli sekarotuinen, oppi tuntemaan ainakin sanat "lenkille", "luu" ja "kissa". Niitä piti sitten varoa käyttämästä, jos ei ollut "tosi kyseessä" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pippi on nätti koira, juu!
      Vielä ehtii kumpikin oppimaan vaikka mitä=) koskaan ei ole liian myöhäistä...Qirahan on nääs vanha tekijä, ikää jo 9 vuotta...

      Poista
  4. Tito on pennusta lähtien imenyt itseensä tietyt sanat ja niiden tarkoitukset ja edelleen opitaan uusia :)
    Esim. ulkonakin on niin kiva mennä kun sanoo vaan vasen/oikea/suoraan, niin poitsu tietää minne mie haluan mennä.. ja nyt siis tosiaan opetellaan niitä agilityn aakkosiakin :D

    Asuikos tuon Pippin perhe täällä Laajasalossa myös?
    Aina välillä tulee koirapuistossa kyselyä rodusta ja sitten mainitaan jostain toisesta pihiksestä mitä itse en ole nähnyt vielä kertaakaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on imureita, hoovereita, hih!
      Ja aakkosista alkaa kaikki!
      En kyllä muista yhtään missäpäin Helsinkiä Pippi asustelee, vaan onhan se voinut olla joku toinenkin...

      Poista
  5. Hihi mun oli paikka kirjoittaa kommentti. Luin blogikirjoituksesi ja noin tunti sen jälkeen menimme nukkumaan. Mun paikalla röhnötti pihiksemme, yritin lempeästi työntää sitä sivuun mutta mitään liikahdusta ei tapahtunut jolloin tokaisin että "siirry läskipallo vähän sivuun". Siitä se sitten loikkasi makkarista ulos ja ajattelin että se loukkaantui mun tyhmästä kommentista. Ei kestänyt kauan niin se loikkasi takaisin sänkyyn, pallo suussa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sängynvaltaaja tositoimessa, hih!
      Kaikella mitä koira tekee on joku tarkoitus, niinhän sitä sanotaan...ja pallo tuli kun pallosta kerran puhuit!! Fiksua!

      Koirat kyllä osaa ja oppivat uskomattoman paljon juttuja, kaikkea ei varmaan huomaakaan...

      Poista
  6. Koirilta ei pysy salassa mikään. Vaikka luulet huijaavasi niitä muuttamalla rutiineja ja omia toimintatapoja, ne ovat tarkkoina ja tuntuvat tietävän jopa ajatuksesi..... Kunpa tämän kaiken aina itsekin tiedostaisi, olisi koirien koulutus helpompaa ja yksinkertaisempaa :)

    Aurinkoista viikonloppua! Ainakin täällä näyttää paistavan. Lähdemme kohta poikien kanssa nuuhkimaan keväisiä tuulia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, se salailu se vasta vaikeeta onkin, ei tahdo onnistua, sillä niin tarkkaan koirat tulkitsevat/lukevat meitä ihmisiä.

      Aurinkoa täälläkin, meidän metsäpolkua oli yön aikana hirvet käyttäneet; varmaan omiin F1-harjoitusajoihin...

      Poista
  7. Qiran tytär ja Rufuksen emä Milou reagoi kun joku lausuu sanat "Ska vi…." ja tulkitsee sen niin, että on lenkille menon aika. Ainahan ei ole näin, ja kun kukaan ei sitten nousekaan tuolista, tuloksena onkin pettynyt ilme ja huokaus. "Är du HUNGRIG?" (Onko sinulla nälkä?) laukaisee aina sellaisen emännän edessä pomppimisen sivulta toiselle…että ruoka on meilläkin se tärkein motivoija…"Gå opp och tutta" on myöskin tuttu lause, Milou pyytää oikein lupaa mennä yläkertaan nukkumaan, iltapissan jälkeen seisoo ja tuijottaa kunnes sanon nuo sanat. Silloin hän pomppaa yläkerran rappusia ylös ja menee sänkyyn odottamaan lämmittäjää…(kyllä, nukkuu meidän sängyssä.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eipä ole omena kauas puusta pudonnut=) Qiralta kun kysyy sanalla nälkä tai ruoka, niin tietää mitä tarkoittaa=) ja kaikki ruokaa koskeva on sille koiralle ollut aina erityisen rakasta ja tärkeää! Se taitaa olla ihan sukuvika, hih!

      Poista