tiistai 11. elokuuta 2015

Onko rotumme muuttunut?

Kareksen Juha kirjoittaa blogissaan koirarotujen ulkomuodon muuttumisesta suuntaan tai toiseen...http://chicchoix.com/blog/?p=5570

Hyvä kirjoitus ja pistää miettimään ja katselemaan koirarotuja ihan uudella silmällä. Itselläni on kotona eräs vanha kirja; "Visualizations of Standards of Purebred Dogs of the United States" se on kirja, joka kuvin kertoo eri rotujen rotumääritelmät yksityiskohtaisesti.
Kirjassa on myös eri rotujen tuolloisia kuuluisia voitokkaita koiria. Kirja on vuodelta 1959, eli varsin iäkäs...pihakoiraa ei sieltä löydy, mutta monta muuta tuttua rotua, ja muutosta on havaittavissa, eri asteista eri roduilla verrattuna tähän päivään, eli reilun 50 vuoden kuluessa.

Pysähdyinpä minäkin taas kerran pohtimaan tanskalais-ruotsalaista pihakoiraa siltä kantilta. Miten on rotumme muuttunut vuosien saatossa? Vai onko se muuttunut?
Ulkomuotoa ajatellen, eipä ihmeemmin vielä...luulisin. Tanskalais-ruotsalainen pihakoirahan on toisaalta rotuna sekä vanha että uusi.

Hyviä vanhoja valokuvia rodusta ja koirista löytyy mm. Twinflowers (alinna sivulla Hjördiksen isoisänisänemä) ja Javika ( ks. alinna Stump niminen koira, Töllin emänisänisä -96 rekisteröity) , Son Mik's ja maalauksia koirista

Näitä edellämainittuja kuvia kannattaa katsella välillä ja pohtia muutoksen tuulia...!

Nybygårds Qvicka Qvinnan & Nybygårds Cilla Citron
photo J-M Leppänen

6 kommenttia:

  1. Tätä aihetta olen miettinyt viime aikoina ja kysellyt vanhoja valokuvia rotumme edustajista. Kiva, että laitoit niitä :) Etenkin tuo Son Mik'sin heinäkasassa istuvat koirat puhutteli paljon. Mikö on pihakoiran syvin olemus? Minusta on ihan hyvä pohtia asiaa välillä. Eihän se tarkoita, että jotain on vialla. Se on halua pitää suunta oikeana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, aina tulisi pitää mielessä ne vanhat valokuvat ja koirat, jottei liikaa asioita muuteta, tai asiat muutu. Itse olen pyrkinyt omissa tuontikoirissani katsomaan jopa sukutauluakin sillä silmällä...kaikki vanha on kiinnostavaa, eikä sitä saa hukata! Pyrkimys säilyttää rotu tuleville sukupolville...sekin on pidettävä mielessä. Paljon on ajateltavaa...=)

      Poista
  2. Todella mielenkiintoinen kirjoitus. Kiitos :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos artikkelista ja linkeistä, mielenkiintoista!

    VastaaPoista